Νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τα πυρόπληκτα δάνεια

Να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που το 2007 επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αχαΐα, Εύβοια και Ηλεία ζητούν για ακόμη μια φορά από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τα Επιμελητήρια των αντίστοιχων νομών.

Σε νέο υπόμνημα που απέστειλαν στον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα σημειώνουν πως και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε «ειδικές συνθήκες ρύθμισης», με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να επιδεινωθούν. Για να παραμείνουν λοιπόν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα Επιμελητήρια προτείνουν:

  • Να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές).
  • Μείωση επιτοκίου λόγω της μονομερούς αύξησης των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων και της κατάργησης της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος. Η μείωση του επιτοκίου θα βοηθήσει να καταστούν τα δάνεια αυτά αποπληρωτέα.
  • Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων με την απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των στελεχών των τραπεζών για τις πράξεις συμβιβασμού ή διευθέτησης των κόκκινων πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω νομών.