Νέα τάση! Eclectic Style

Eclectic style 5

Eclectic style ή αλλιώς πολυσυλλεκτικό στυλ, μια καινούργια έννοια που υποδεικνύει την τάση της εποχής. Σίγουρα θα το eclectic style 7έχετε συναντήσει σε πολλά sites σαν το πιο “in” διακοσμητικό νέο. Συνδυασμός παλιού και νέου, μοντέρνου και κλασσικού, απλού και πολυτελούς, ήσυχου και θορυβώδους. Αυτή η νέα τάση θα σας βγάλει από το δίλημμα για το αν θα πετάξετε τα παλιά σας αντικείμενα ή αν θα τα «ανακυκλώσετε» για να τα χρησιμοποιήσετε εκ νέου με αλλαγμένη «προσωπικότητα».

Η σωστή απόδοση του eclecticstyle είναι η συλλογή μοναδικών στοιχείων που μπορούν -παρ’ όλη τη διαφορετικότητά τους- να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Αντίκες ή παλιά έπιπλα, αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στυλ διακόσμησης, έργα τέχνης ή χειροτεχνήματα συναισθηματικής αξίας, χειροποίητα μη βιομηχανοποιημένα αντικείμενα ή έπιπλα είναι μερικά απ’ τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν το συγκεκριμένο στυλ.Eclectic style 2

Πώς μπορείτε να το επιτύχετε;

Αξιοποιώντας μεγάλες διαφορές σε χρονικές περιόδους κατασκευής των αντικειμένων, υφές και φόρμες. Χρηeclectic style 9σιμοποιήστε έπιπλα σύγχρονου design με άλλα παλιάς κοπής, αντικέ, είτε αυτά είναι απαραίτητα αντικείμενα του χώρου είτε συμπληρωματικά ή απλά διακοσμητικά, όπως βάζα, καθρέπτες, τραπεζομάντιλα ή χαλιά.

Συνδυάστε απλές, μινιμαλιστικές γραμμές με περίτεχνα σχέδια και χρωματισμούς. Ίσως ακόμα και χρησιμοποιώντας αναμνηστικά που έχετε αποκτήσει από κάποιο ταξίδι σας στο εξωτερικό.

Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τη διακόσμηση και μην συγκεντρώσετε όλα τα αντικείμενα σε έναν χώρο του σπιτιού ή στη μια πλευρά του χώρου που θέλετε να εφαρμόσετε το στυλ. Ενοποιήστε το χώρο για να αποφύγετε άσχετες παρεμβάσεις.

Ακόμα και το κεντητό μαξιλάρι της γιαγιάς σας μπορεί να δώσει στο χώρο το στυλ που αναζητάτε. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε. Δώστε τη δική σας προσωπικότητα στους συνδυασμούς.

Ακόμα κι αν δεν έχετε τη διάθεση να χρησιμοποιήσετε παλιά αντικείμενα, μπορείτε να συνδυάσετε τρόπους διακόσμησης που συνηθίζονται ανά την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μια πιατοθήκη στον τοίχο ή ένα υφαντό χαλί κρεμασμένο είναι στοιχεία που θα χαρίσουν ενδιαφέρον και συλλεκτική διάθεση στο χώρο σας.

Συχνότερη επιλογή είναι vintage κομμάτια και πολύχρωμο μποέμικο στυλ. Προσοχή όμως, γιατί εάν δεν προσέξετε μπορεί ο χώρος σας να καταλήξει να μοιάζει με κατάστημα πώλησης επίπλων και ειδών διακόσμησης ή… αντικερί. Άλλωστε το πολυσυλλεκτικό στυλ είναι από τα δυσκολότερα να επιτύχει κανείς, όπως παραδέχονται και οι περισσότεροι designers!

Χριστίνα Τσαγκαράκη

διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων

(e-mail: tsagkarakichr@yahoo.gr, Facebook)