Νέες δηλητηριάσεις ζώων στο Δήμο Μονεμβασίας

thanatomena zoa (3)

thanatomena zoa (3)

Πολύ αργά φαίνεται πως ήταν για ένα σκυλάκι που βρέθηκε να σπαρταράει το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Μονεμβασίας. Παρά τις ενέσεις ατροπίνης που του έγιναν, δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Την ίδια κατάληξη είχε χθες (8/3) και μία γάτα που σπαρταρούσε μπροστά στα καφενεία της πόλης. Δύο ακόμα νεκρές γάτες στους Μολάους αντίκρυσε φιλόζωος έξω από το σπίτι του, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την εικόνα του νεκρού ζώου που βρέθηκε να επιπλέει πνιγμένο μέσα στο λιμανάκι στη Νεάπολη την περασμένη εβδομάδα;

thanatomena zoa (1)

Δυστυχώς οι δηλητηριάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο δεκάδων ζώων στην περιοχή πριν τις γιορτές του Πάσχα είναι συχνό φαινόμενο, με το Φιλοζωικό Σύλλογο Μονεμβασίας να εκφράζει το φόβο πως τα κρούσματα θα συνεχιστούν.

Οι εγκληματίες, προφασιζόμενοι ότι δρουν αμυντικά στην “επιθετική” συμπεριφορά αδέσποτων ζώων σε γειτονιές (πχ αγέλες σκύλων που κυνηγούν μηχανές ή γαβγίζουν) ή αντιδρώντας στη ραγδαία και υπερβολική αύξηση του πληθυσμού αδέσποτων σε μία περιοχή όπου το προγράμμα διαχείρισης αδέσποτων από το δήμο πάσχει, ως άλλοι “μεσσίες” αποφασίζουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθthanatomena zoa (2)άνει.

Υπενθυμίζεται ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) προστατεύονται από το νόμο 4039/2012 και οι δράστες κακοποίησής τους (δηλητηριάσεις κλπ) τιμωρούνται με αυστηρές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Παρά την υποχρέωση της αστυνομίας να ασκήσει διώξη, αυτό συχνά δεν γίνεται λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι γείτονες και οι ντόπιοι μπορεί να έχουν τις υποψίες τους ή ακόμη και μαρτυρίες, αλλά ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στραφούν εναντίον γειτόνων και συντοπιτών, πράγμα δύσκολο.

Μην διαστάζετε όμως να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές -εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία παράνομης πράξης- και να καταγγείλετε οποιδήποτε πράξη κακοποίησης υποπέσει στην αντίληψή σας. Καμία συμπεριφορά δεν δικαιολογεί τον τερματισμό της ζωής ενός ζώου με τόσο οδυνηρό και αγωνιώδη τρόπο. Αποτελεί επονείδιστη εγκληματική πράξη ανήθικου και απολίτιστου υπανθρώπου, που δείχνει μηδενικό σεβασμό στην αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων.