Νέοι αγρότες: Επιπλέον μπόνους με την αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων τους

neoi agrotes

neoi agrotes

Aπό 1/1/2015, ενεργοποιείται η προαιρετική δυνατότητα που δίνουν οι κοινοτικές διατάξεις στους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ο υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, “καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αρθούν ορισμένα προσκόμματα για τους νέους αγρότες που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ενώ η χώρα μας υποστήριξε ένθερμα και τις τρεις προτάσεις, για περισσότερα κίνητρα στους νέους αγρότες, που υπέβαλε η ιταλική προεδρία στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες”.

Αναφερόμενος στην περικοπή του 8,5% επί της προκαταβολής της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ο κ. Καρασμάνης διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια σε βάρος των νέων αγροτών, αλλά αυτή αποτελεί μια οριζόντια μείωση που απορρέει από την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ και αφορά σε ανάλογες μειώσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλους τους ευρωπαίους αγρότες. “Γι’ αυτό άλλωστε”, σημείωσε ο υπουργός, “στον εθνικό φάκελο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ υιοθετήθηκε η προστασία απωλειών κατά 30% της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης, προκειμένου να υπάρξει μια ήπια, ομαλή και σταδιακή και όχι βίαιη μετάβαση στο νέο καθεστώς”.