“Νέον Έτος 1908”: Ευχές από τη Σπάρτη προς το Σικάγο

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Οι πρωτοχρονιάτικες κάρτες που ανταλλάσσονταν ταχυδρομικά στα χρόνια τα παλιά, ήταν – τρόπον τινά – ο Άγιος Βασίλης του καιρού εκείνου, που μετέφερε στο σάκο του τις ευχές και την αγάπη των ανθρώπων που έμειναν πίσω στην πατρίδα, προς εκείνους που η μοίρα τούς έκανε να βρεθούν μακριά στα ξένα αλλά και αντίστροφα.

Τούτη δω η κάρτα ταχυδρομήθηκε από τη Σπάρτη, λίγο πριν από την πρωτοχρονιά του 1908, με προορισμό το μακρινό Σικάγο των ΗΠΑ. Προφανώς είναι τραβηγμένη από τον Λόφο και απεικονίζει το νότιο τμήμα της Σπάρτης των αρχών του 19ου αιώνα.

Η αποστολέας αφού κόλλησε πίσω από την κάρτα τα γνωστά πράσινα γραμματόσημα της εποχής, των 5 λεπτών, με τον ολόσωμο Ερμή, έγραψε με σινική μελάνη, εκτός από την απαραίτητη σύσταση, το εξής μήνυμα:

“Αγαπητή μας Σοφία happy new year ίνα με υγείαν και ευτυχίαν διέλθετε το νέον έτος 1908. Σε φιλώ ομού με τον Γεώργιον … γράψε μας καμίαν φοράν”.

Μπροστά είναι σημειωμένη και η εξής φράση: “Σας στέλνομεν την Σπάρτην να την ιδήτε. Αυτή είναι”.

Ποιος ξέρει ποια ήταν η μοίρα των ανθρώπων της κάρτας. Μακάρι να ήταν μια μοίρα καλή. Μακάρι οι απόγονοί τους να ζουν, να είναι καλά, να τους θυμηθούν και να τους μνημονεύουν με αγάπη και τούτη την παραμονή του Νέου Έτους 2020, ύστερα από 112 ολόκληρα χρόνια.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.

“Με υγείαν και ευτυχίαν να διέλθετε το Νέον Έτος … 2020”