Νέο ΕΣΠΑ: Στόχος η επανεκκίνηση της χώρας

Ενημέρωση για τα αναπτυξιακά προγράμματα της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, το σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για την αποτελεσματικότερη κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδιασμού, περιελάμβανε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας την Τετάρτη 12/3.

Κύριοι εισηγητές ήταν ο προϊστάμενος της Μονάδας Α’ Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Κούτρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα κ. Μαρίνος Μπερέτσος. Τη συζήτηση συντόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος Leader κ. Σπύρος Φλώρος.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, στόχος του νέου ΕΣΠΑ είναι να δώσει μια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα, ώστε η οικονομία της να επανεκκινήσει μετά την κρίση. Διευκρινίστηκε εντούτοις ότι δεν θα αποτελέσει πανάκεια για όλα τα προβλήματα.

Λέξεις-κλειδιά της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 θα αποτελέσουν οι όροι “ανταγωνιστικότητα”, “καινοτομία”, “εξωστρέφεια”, “γνώση”, “σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα”, “κοινωνική συνοχή” κ.ά.

Η κοινοτική συνδρομή θα φτάσει τα 20,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη λεγόμενη “ρήτρα αναθεώρησης” το 2016 αναμένεται να ανέλθει σε 22,8 δισ. Από την “ακτινογραφία” του νέου ΕΣΠΑ προκύπτει πως θα υπάρξουν τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα: το 1ο (3,8 δισ.) για την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, το 2ο (0,4 δισ.) για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, το 3ο (3,7 δισ.) θα αφορά στο περιβάλλον και τις μεταφορές και το 4ο (2 δισ.) στην εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση. Επίσης 5,4 δισ. ευρώ θα κατανεμηθούν στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Χαρ. Σκούρος, Σπ. Φλώρος και Ηλ. Στρατηγάκος μεταξύ των άλλων τόνισαν ότι το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να γίνει η Πελοπόννησος πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τη μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου και τεχνολογικού κεφαλαίου. Όπως είπαν, “η επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί μόνο με την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της”.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματιών, αγροτών, επιστημόνων και πλήθος κόσμου. Στα αξιοσημείωτα εγγράφεται η δυναμική παρουσία αρκετών νέων ανθρώπων που συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, προβάλλοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μιας γενιάς που στην πιο παραγωγική της φάση υφίσταται τις αμείλικτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.