Νέο μουσείο Σπάρτης: Παρουσίαση των νικητών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και τους τρεις νικητές ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ του νομού η αντιπεριφερειάχης Ντία Τζανετέα. Μίλησε για μια “εξαιρετική προσπάθεια που ξεκίνησε με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και ολοκληρώθηκε με πολλή δουλειά και συνέπεια”, αφού “με τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια και οι αγκυλώσεις ετών”.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπως σημείωσε, παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον. Συνολικά κατατέθηκαν 42 προτάσεις αρχιτεκτονικών γραφείων από όλο τον κόσμο (και δύο εκπρόθεσμες), κάτι που από μόνο του αποτέλεσε μεγάλη διαφήμιση για την πόλη της Σπάρτης.

Από τις συμμετοχές προέκυψαν τρία βραβεία (το πρώτο εκ των οποίων θα αναλάβει και το έργο), καθώς και τρεις έπαινοι, οι οποίοι όπως είπε είθισται να δίνονται στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, γίνονται με εξαγορά και ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας. Τα ποσά (άνευ ΦΠΑ) που θα λάβουν ως έπαθλο οι τρεις πρώτοι νικητές έχουν ως εξής: το πρώτο βραβείο 66.490,88 ευρώ, το δεύτερο 48.759,98 και το τρίτο 32.506,65 ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την κ. Τζανετέα, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες και η μουσειολογική προμελέτη κι εκκρεμούν η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, που γίνεται σε συνεργασία με τον δήμο, και το θέμα των απαλλοτριώσεων. Η ίδια δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί σε συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με λάκωνες οι οποίοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου.

Δήλωσε επιπλέον περήφανη και συγκινημένη, καθώς η αρχιτεκτονική μελέτη του νέου μουσείου είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα παραδώσει στους πολίτες, την εξέλιξη του οποίου δεσμεύτηκε να παρακολουθεί στενά από τη θέση πια της αντιπολίτευσης.

Ανακοίνωσε τέλος πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να διοργανωθεί στο διοικητήριο, παρουσία και της επιτροπής αξιολόγησης που θα εξηγήσει τα κριτήρια επιλογής, έκθεση με όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν, προκειμένου να έχουν οι πολίτες μία ολική εικόνα του διαγωνισμού.