“Νέο Ξεκίνημα” δήμου Ευρώτα: “Εγληματικές ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη φωτιά στο Δαφνί”

Στην παρακάτω ανακοίνωση προχώρησε η δημοτική παράταξη Ευρώτα “Νέο Ξεκίνημα”, με επικεφαλής τον Δήμο Νταλιάνη, σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 11/9 στο Δαφνί. Στην ανακοίνωση ευχαριστούν τους εθελοντές πυροσβέστες, τους κατοίκους και όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ επιρρίπτουν “εγκληματικές” όπως λένε ευθύνες στην δημοτική αρχή.

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

“Την Παρασκευή 11/9 το μεσημέρι έπιασε φωτιά παραπλεύρως του δρόμου στο ύψος του 22 χιλιομέτρου Σπάρτης – Δαφνίου – Σκάλας, σε απόσταση 150 μέτρων από τον οικισμό. Γρήγορα επεκτάθηκε βόρεια και δυτικά καίγοντας περίπου 100 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης. Άμεση και καθοριστική στην κατάσβεση της ήταν η παρουσία των κατοίκων με τρακτέρ και βυτία, καθώς και των εθελοντών πυροσβεστών Κροκεών, που όρμησαν άμεσα πάνω στην φωτιά και με την βοήθεια των εναέριων μέσων, που έφτασαν έγκαιρα, πέτυχαν να τεθεί υπό έλεγχο χωρίς σημαντικές ζημιές σε σπίτια και αγροκτήματα. Στην κατάσβεση συμμετείχαν και υδροφόρες από τον δήμο Ευρώτα ενώ κατέφθασαν και πολιτικά πρόσωπα της διοίκησης και μέλη του συντονιστικού της πολιτικής προστασίας του δήμου Ευρώτα και έβγαλαν φωτογραφίες… .

Να ενημερώσουμε ότι ο κρουνός δίπλα στον άνω δρόμο είχε ανεπαρκή παροχή νερού με αποτέλεσμα τα οχήματα της πυρόσβεσης να πηγαίνουν στο γήπεδο στο Δαφνί για ανεφοδιασμό. Η παράταξη μας ένα χρόνο πριν είχε καταγγείλει το γεγονός ότι επί τρία χρόνια θητείας του κ. Βέρδου ως δημάρχου δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ για πυροπροστασία στο τοπικό διαμέρισμα Δαφνίου, από τις ενενήντα χιλιάδες που ξοδεύει ο δήμος Ευρώτα κάθε χρόνο.

Είχαμε προειδοποιήσει τον δήμαρχο και την παράταξη του για τις εγκληματικές ευθύνες τους και αυτό γιατί στο δημοτικό διαμέρισμα Δαφνίου υπάρχει τεράστια έκταση χορτολιβαδικής χρήσης και δύσβατο ανάγλυφο έδαφος, ιδίως ανατολικά προς Βρονταμά, με μήκος αγροτικής οδοποιίας 100 τουλάχιστον χιλιομέτρων και πάρα πολλές χαράδρες. Επιπλέον, χρήζει άμεσης δράσης ο καθαρισμός από σκουπίδια και οργανική ύλη. Υπάρχει ανικανότητα και άγνοια όλων αυτών ή μήπως οι εργασίες καθαρισμού οδών κλπ κόβονται βάσει εργολαβιών και αναθέσεων, αγνοώντας προκλητικά την πραγματική ανάγκη πυροπροστασίας; Έχουν περάσει τόσες μέρες και καμία συγνώμη…” .