Νίπτουν τας χείρας τους στον Ευρώτα: Συνεχής η ρύπανση του ποταμού

Νέες φωτογραφίες δημοσιεύει ο σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα προσπαθώντας να κινητοποιήσει τις αρχές να προστατέψουν τον ποταμό Ευρώτα που όπως υποστηρίζουν “υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα”.

Σε επιστολή που απέστειλε ο σύλλογος στα ΜΜΕ αναφέρει πως “Διανύουμε πλέον τον τέταρτο μήνα που ο ποταμός Ευρώτας, δέχεται μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων από διάφορές αγροτοβιομηχανικές μονάδες (ελαιοτριβεία, ελαιοτριβεία, πυρηνουργεία), με αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων όσο και τις μαζικές θνησιμότητες απειλούμενων ενδημικών ειδών. Ύστερα, από επιτόπιες επισκέψεις μελών του ΔΣ του συλλόγου, κατά μήκος του Ευρώτα, όπως επίσης και μερικών παραποτάμων του, κοντά στο δήμο Σπάρτης, η κατάσταση για άλλη μία χρονιά κρίνεται απελπιστική. Επιπλέον, η κείμενη ξηρασία αλλά και ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι εργασίες “καθαρισμού” των ρεμάτων, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του ποταμού.

Έπειτα από τις καταγγελίες που πραγματοποιήσαμε, η επίσημη απάντηση από το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων ΠΕ Λακωνίας με παραλήπτες τον σύλλογό μας, το λιμεναρχείο Γυθείου, το αστυνομικό τμήμα Ευρώτα, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης, τον κ. αντιπεριφερειάρχη και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, αναφέρει:

α) δεν εκκρεμούν καταγγελίες για την ρύπανση του Ευρώτα έως 10/02/2020 (δηλαδή κανείς δεν ασχολείται)

β) η διεξαγωγή των προβλεπόμενων τακτικών ελέγχων στις μονάδες είναι ανέφικτη λόγω έλλειψη προσωπικού (άρα δεν μπορούν να προστατέψουν τίποτα)

γ) κλήθηκαν οι μονάδες που είχαν επιβληθεί πρόστιμα κατά το 2018 να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την νόμιμη λειτουργία τους (και….;)

Η υποβάθμιση του ποταμού Ευρώτα από την απόθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο καθώς συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο αρμόδιος φορέας για την προστασία των υδάτων δεν ήταν και ούτε τώρα φαίνεται να είναι σε θέση να λύσει αυτό το διαχρονικό πλέον πρόβλημα.

Από τα δεδομένα όλων αυτών των ετών φαίνεται ότι η μερική επικύρωση προστίμων στις μονάδες που ρυπαίνουν, δεν έχει αποφέρει κανένα έως τώρα αποτέλεσμα, μιας και ο Ευρώτας υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα. Παράλληλα, τα ελαιοτριβεία που ρυπαίνουν δυσφημίζουν και το προϊόν που παράγουν αλλά και τις υπόλοιπες αγροτοβιομηχανικές μονάδες που προσπαθούν να λειτουργήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει άμεσα να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την επίλυση της ρύπανσης του ποταμού πριν να είναι πολύ αργά”.