“Ναι” στη “Σπαρτάπολη” είπε το Δημοτικό Συμβούλιο

Spartapolis sto dimotiko symvoulio

«Ο επισκέπτης θα περπατάει στην αρχαία αγορά, θα βλέπει ζωντανά τα εργαστήρια – πωλητήρια της αγγειοπλαστικής, της ζωγραφικής, της μεταλλουργίας και της υφαντουργίας. Θα παρακολουθεί πώς φτιάχνονταν τα σπαθιά και οι ασπίδες, οι μανδύες και οι περικεφαλαίες. Θα αγοράζει ενθύμια από πηλό, και αγαλματίδια από μάρμαρο και μέταλλο. Τεχνίτες θα αναπαράγουν την αρχαία τέχνη. Στις στοές με τα καταστήματα [ο επισκέπτης] θα γεύεται και θα αγοράζει όλα τα εκλεκτά προϊόντα της λακωνικής γης: λάδι, ελιές, πορτοκάλια, μέλι, κρασί κ.ά. Θα μπαίνει στους ναούς και θα ζει την ατμόσφαιρα του μυστηρίου. Θα αγορεύει στην απέλλα. Θα συμμετέχει σε συνέδρια και εκδηλώσεις στα δημόσια κτίρια. Θα ακουμπάει τα αγάλματα των θεών και των ηρώων. Θα απολαμβάνει φιλοσοφικούς περιπάτους σ’ ένα μοναδικό τοπίο. Θα περπατάει δίπλα σε αρχαίους στρατιώτες. Θα συναγωνίζεται αθλητές στο στάδιο. Θα έχει βιωματική γνώση της καθημερινής ζωής των αρχαίων σπαρτιατών».

Spartapolis sto dimotiko symvoulio (7)

Κάπως έτσι περιέγραψε τι προσδοκά από τη δημιουργία του θεματικού ιστορικού πάρκου με την επωνυμία «Spartapolis» -μια ανακατασκευή της αρχαίας πόλης σε φυσικό μέγεθος- ο ιατρός κ. Κώστας Στεφάνου. Ο ομιλητής ανέπτυξε χθες (11/3) την πρόταση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση περί της δημιουργίας πάρκου και της σύστασης σχετικής επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, η ιδέα «γεννήθηκε» ύστερα από επισκέψεις στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπου εκατομμύρια επισκεπτών θαυμάζουν ελληνικά εκθέματα. Τη συγκίνηση, όπως είπε, διαδεχόταν πάντοτε η απορία γιατί να καρπώνονται άλλοι την αξία της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έθεσε ωστStefanou Kostasόσο και την οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς σύμφωνα με εκτίμησή του οι επισκέπτες ενός τέτοιου πάρκου θα μπορούσαν να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο σε ετήσια βάση. Τα αναμενόμενα για την τοπική οικονομία έσοδα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν τότε να ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα άλλαζε ολόκληρη την εικόνα της περιοχής (με δημιουργία νέων σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, θεαματική ανάπτυξη όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής, αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των κατοίκων με ουσιαστικά οφέλη στο ΑΕΠ και την εθνική οικονομία).

Ως αναγκαίες ωστόσο προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου προσδιόρισε τη συναίνεση της κοινωνίας, τη σοβαρότητα και την αναπτυξιακή λογική της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα για την υλοποίηση έργων υποδομής και το σχεδιασμό ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Συμπλήρωσε ακόμη πως χρειάζεται η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης από το δήμο ή την Περιφέρεια, στοιχείο απαραίτητο για την προσέλκυση των ενδιαφερομένων φορέων/επενδυτών.

«Η διεθνής εμπειρία καταγράφει τη στροφή του τουρισμού σε θεματικά πάρκα και σε άλλες ειδικές μορφές και υπηρεσίες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ομιλητής, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως το ενδιαφέρον του κόσμου για την ιστορία και τον πολιτισμό είναι τεράστιο.

Το δημοτικό συμβούλιο, αφού άκουσε με προσοχή και παρακολούθησε οπτικοποιημένη την πρόταση Στεφάνου, τοποθετήθηκε καταρχήν θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας της «Spartapolis». Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων που έγιναν ήταν η ανάγκη συλλογικής δουλειάς για την υλοποίηση ενός τόσο μεγαλόπνοου και δύσκολου στην επίτευξη σχεδίου.

Το Σώμα υπερψήφισε ομόφωνα την πρόταση. Την επιτροπή που θα ασχοληθεί με το ζήτημα θα απαρτίζουν οι κ.κ. Σπύρος Μοιράγιας, Βασίλης Σκρουμπέλος, Μάριος Τζωρτζάκης, Χρήστος Αλεξάκος, Θανάσης Σκρουμπέλος, ένα άτομο που θα υποδείξει η παράταξη Λεβεντάκη, ο κ. Κώστας Στεφάνου, η αρχιτέκτων κ. Μαρία Γαβαλάκη και η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Σάλαρη.

Spartapolis sto dimotiko symvoulio (1)Spartapolis sto dimotiko symvoulio (3)Spartapolis sto dimotiko symvoulio (4)Spartapolis sto dimotiko symvoulio (5)Spartapolis sto dimotiko symvoulio (6)Spartapolis sto dimotiko symvoulio (8)Spartapolis sto dimotiko symvoulio (9)