“Να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η Εθνική Οδός Σπάρτης-Γυθείου”

Patrianakou

Patrianakou

Τη σημασία του έργου της βελτίωσης της εθνικής οδού Σπάρτης–Γυθείου αναδεικνύει η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου σε ερώτησή της στη βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για κομβικής σημασίας έργο, δεδομένου ότι αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ε65.

Ενώ συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες στο λιμάνι του Γυθείου, που αποτελεί μέρος της λειτουργίας των διευρωπαϊκών θαλάσσιων μεταφορών και θαλάσσια πύλη εισόδου στην Πελοπόννησο, το έργο της βελτίωσης της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου βρίσκεται ακόμα στη φάση της μελέτης του, η οποία μάλιστα δεν έχει καν ολοκληρωθεί.

Το Δεκέμβριο του 2012 ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση της βουλευτού για το ίδιο θέμα, είχε εκτιμήσει ότι η σύμβαση της μελέτης του έργου, η οποία είχε υπογραφεί στις 25-2-2009, θα ολοκληρωνόταν το καλοκαίρι του 2013. Τον Αύγουστο του 2013, όμως, εκδόθηκε απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της μελέτης και δόθηκε τέταρτη παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωσή της μέχρι και την 25η-6-2014.

Η βουλευτής Λακωνίας ρωτά λοιπόν τους αρμόδιους υπουργούς αν είναι ώριμη η μελέτη της βελτίωσης της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, ώστε να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ, και ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη ένταξη του έργου. Ζητά επίσης το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης, αλλά και τους λόγους των καθυστερήσεων που έχουν διαπιστωθεί στην ολοκλήρωσή της. Ρωτά ακόμη εάν έχουν εκδοθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και σε περίπτωση που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε η μελέτη να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί μέχρι την 25η-6-2014. Τέλος, η κ. Πατριανάκου ζητά να ενημερωθεί για τις εναλλακτικές λύσεις της χάραξης που είχαν διερευνηθεί, κατά το πρώτο στάδιο της μελέτης του έργου, τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, καθώς και για τη χάραξη που έχει τελικά επιλεγεί.