“Να μη ζήσει η Πελοπόννησος άλλη μια πενταετία Τατούλη”

Voudouris Sparti

Σε ευρεία συστράτευση κάλεσε όλες τις προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές δυνάμεις τη Δευτέρα 31/3 από τη Σπάρτη ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Οδυσσέας Βουδούρης, προκειμένου, όπως είπε, «η Πελοπόννησος να μη γονατίσει από μια νέα πενταετία του συστήματος Τατούλη».

Την εκδήλωση άνοιξαν τα μέλη της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» κ.κ. Πανάγος Φραγκής και Κώστας Βλάχος, με σύντομη αναφορά στα κύρια προβλήματα της Λακωνίας.

Στη συνέχεια ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πατσαρίνος αναφέρθηκε στη θητεία της παρούσας περιφερειακής αρχής, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για προβλήματα δημοκρατίας και διαφάνειας, υποβάθμιση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου και αλαζονική συμπεριPatsarinos Nikosφορά του κ. Τατούλη, τον οποίο χαρακτήρισε «ταχυδρόμο» των μνημονιακών επιλογών στην Περιφέρεια. Ο κ. Πατσαρίνος δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στις αποχωρήσεις των στελεχών της παράταξης Τατούλη, κατηγορώντας τον τελευταίο ότι «αντιμετώπισε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση σαν ιδιωτική επιχείρηση».

Από την πλευρά του, ο κ. Βουδούρης προσδιόρισε ως όραμα του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» το να ζήσουν ευτυχισμένοι και να εργαστούν σε αυτόν τον τόπο οι νέοι άνθρωποι. Για συμβεί αυτό, είπε πως είναι απαραίτητη μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στα συμφέροντα των κατοίκων και μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα διακρίνεται από δημοκρατικό, διαφανή και συμμετοχικό τρόπο λειτουργίας. «Το αντίθετο απ’ ό,τι συμβαίνει σήμερα», υπογράμμισε.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης σημείωσε ως δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης την αγροτική παραγωγή και τον ποιοτικό τουρισμό, εξηγώντας ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι η δημιουργία υποδομών που θα υπηρετούν τις ανάγκες τις παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε αντιδιαστολή ανέφερε ως «έργα για τα έργα» το Σκούρα-Πυρί και την παράκαμψη Βουτιάνων.

Για το μεν πρώτο, το οποίο επισκέφθηκε, είπε πως πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που εξελίσσονται σήμερα στη χώρα, ένα ανύπαρκτο έργο το οποίο έχει ήδη κοστίσει περί τα 17 εκατ. ευρώ. Τώρα η διοίκηση Τατούλη το επαναπροκηρύσσει με καθυστέρηση τριών ετών, το εντάσσει στο ΕΣΠΑ για 21,4 εκατ. ευρώ, έχοντας στο μεταξύ επιβραβεύσει τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου με… προαγωγή.

(…) Αναρωτιόμαστε αν με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η επιτυχία της Περιφέρειας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ που διατυμπανίζει ο κ. Τατούλης. Το δεδομένο είναι ότι ένας δρόμος θα στοιχίσει στους φορολογούμενους πάνω από 3 εκατ. ευρώ το χιλιόμετρο», επεσήμανε ο κ. Βουδούρης.

Έχοντας επισκεφθεί άλλο ένα «έργο-φάντασμα» όπως το χαρακτήρισε, την παράκαμψη Βουτιάνων, στο οποίο έχουν «βουλιάξει» πάνω από 30 εκατ. ευρώ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι στην Πελοπόννησο «επί δοίκησης Τατούλη “ανθίζουν” τα έργα για τα έργα προκειμένου να εξυπηρετούνται εργολαβικά συμφέροντα, χωρίς κανένα όφελος για τους κατοίκους».

Από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου δεν απέρριψε τη σύμπραξη ιδιωτικού–δημόσιου τομέα, με την προϋπόθεση όμως ότι γίνεται προς το συμφέρον του δημοσίου και όχι προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο κ. Βουδούρης μίλησε και για την ανάγκη η Περιφέρεια να αναπτύξει ένα δίκτυο ανθρωπιστικής προστασίας σε ανέργους, ανασφάλιστους και ευπαθείς ομάδες, αλλά και να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Στη συνέλευση, τέλος, τέθηκαν και συζητήθηκαν βασικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή της Λακωνίας (υποδομές, οδικό δίκτυο, προβληματικά αρδευτικά δίκτυα λόγω υφαλμύρωσης, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων κ.ά.), η επίλυση των οποίων εντάσσεται στο περιφερειακό πρόγραμμα της «Πελοπόννησος Πρώτα».