Να “παγώσει” η αξιολόγηση των υπαλλήλων τουλάχιστον μέχρι την απόφαση του ΣτΕ προτείνει ο Πατσαρίνος

Patsarinos Nikos

Patsarinos Nikos

Να μην προχωρήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος. Σε ερώτηση που απευθύνει προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει πως “με το ν. 4250/14 περί συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικα, προβαίνει στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού απολύσεων, στην περαιτέρω μείωση μισθών και στην αποδιάρθρωση του δημοσίου”.

“Με το νόμο αυτό”, συνεχίζει, “δεν αρκείται σε ένα αυταρχικό σύστημα αξιολόγησης, αλλά καθορίζει εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες αξιολόγησης, για να εξασφαλίσει την επιτυχία του στόχου της.

Εργαλείο για το σκοπό αυτό συνιστά αφενός η επιβολή υποχρεωτικής ποσόστωσης (25% άριστοι, 60% μέτριοι 15% ανεπαρκείς) και αφετέρου η χρησιμοποίηση των προϊσταμένων, για να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή των προϊσταμένων, που προωθείται με πρόσφατο σχέδιο νόμου, θα γίνεται κύρια με προφορική εξέταση και με την παρουσία ιδιωτικών συμβούλων”.

“Σε μια περίοδο”, σημειώνει ο κ. Πατσαρίνος, “που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και όλου του δημοσίου είναι υποστελεχωμένες, λειτουργούν χωρίς καθηκοντολόγιο, χωρίς διακριτά χρονικά στάδια υλοποίησης των διαδικασιών και χωρίς σαφή προσδιορισμό των υπαλλήλων που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των διοικητικών ενεργειών, η αξιολόγηση με τον τρόπο που προτείνεται είναι αόριστη και ασαφής, και ως εκ τούτου δεν είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Γι’ αυτό και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αναγνωρίζει ότι υφίστανται ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νόμου”.

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, πάρα πολλοί φορείς της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΚΕΔΚΕ, ζητούν το “πάγωμα” της εφαρμογής του νόμου και “ιδιαίτερα τώρα που πρόκειται να αναλάβουν θητεία οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές και υπάρχουν νομικοί περιορισμοί για διάφορες υπηρεσιακές μεταβολές. Συγχρόνως όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον α΄ και β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Σύλλογοι Υπαλλήλων στις Περιφέρειες κ.ά.) ζητούν με τους φορείς τους να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος.

Ήδη κάτω από την παραπάνω κοινωνική πίεση δεν λήφθηκαν αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστών στις διευθύνσεις των υπηρεσιών (καταληκτική ημερομηνία 1/7/2014) και η εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης βρίσκεται στον «αέρα»”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος ρωτά λοιπόν τους κ.κ. Τατούλη και Στρατηγάκο εάν συμφωνούν, ιδιαίτερα μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί συνταγματικότητας του νόμου, οι διατάξεις του να μην απασχολήσουν την Περιφέρεια. Προτείνει επίσης με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να δοθεί διοικητική και υπηρεσιακή εντολή μέχρι τότε να μην βγει απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης σε όλες τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας.