” Καταχρηστικές οι παρακρατήσεις στους αγρότες”

Patrianakou

Patrianakou

Άμεσα μέτρα προκειμένου να προστατευθούν οι αγρότες από μονομερείς και καταχρηστικές παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία, χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών, αλλά και ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, ζητά η βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με άλλους δεκατρείς συναδέλφους της.

Προσφάτως ξεκίνησε η αποστολή επιστολών από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα προς τους οφειλέτες της των οποίων οι λογαριασμοί παραμένουν σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση άνω των δέκα ημερών. Με τις επιστολές αυτές οι αγρότες πληροφορούνται ότι τα δεδομένα τους θα διαβιβαστούν σε εταιρεία ενημέρωσης, ενώ το υπουργείο δεν έχει ακόμη καταθέσει στη βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.

Παράλληλα, σωρεύονται οι καταγγελίες αγροτών ότι παρακρατούνται ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, που αφορούν σε προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης, επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ακόμα και από τις συντάξεις τους. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες περιέρχονται σε σοβαρότατη οικονομική δυσχέρεια και συχνότατα σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές τους ανάγκες, ακόμη και στις στοιχειώδεις βιοτικές. Επιπλέον υπάρχουν και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιούνται παρακρατήσεις που αφήνουν έως και μηδενικό υπόλοιπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η κοινοτική νομοθεσία κατοχυρώνει την ακέραιη καταβολή των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στους δικαιούχους. Ακόμα και ο επίτροπος Γεωργίας κ. Ντατσιάν Τσιόλος, αναφερόμενος στη δυνατότητα συμψηφισμού ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στους έλληνες γεωργούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, διατύπωσε αρμοδίως τη θέση ότι αυτές οι ενισχύσεις είναι για τους γεωργούς. Δεν είναι ενισχύσεις για τον οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών.

Όσον αφορά στις συντάξεις, η εθνική νομοθεσία προστατεύει το ποσό της σύνταξης που κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ επιπρόσθετα προβλέπει το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.500 ή 2.000 ευρώ, σε περίπτωση κοινού λογαριασμού.

Η δικαστική διέξοδος προκειμένου να δικαιωθούν οι αγρότες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά σαφώς και δεν μπορεί να αποτελεί λύση, όχι μόνο γιατί τις περισσότερες φορές δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τη δυνατότητα να καταφύγουν σε νομική συνδρομή -που συνεπάγεται πλέον της ταλαιπωρίας και σημαντικό κόστος- αλλά επιπλέον γιατί μία τέτοια τακτική δεν αρμόζει με την έννοια του κράτος δικαίου, το οποίο οφείλει να ρυθμίζει και να προνοεί, και όχι να μεταθέτει το βάρος στη δικαιοσύνη.

Για το λόγο αυτό, η κ. Πατριανάκου και οι συνυποβάλλοντες την ερώτηση βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτών από κάθε είδους μονομερείς παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία, καθώς και από καταχρηστικές συμπεριφορές, αφού πολλές φορές αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις δανειοδότησης με τις οποίες καλούνται να αποδεχθούν παρακρατήσεις των επιδοτήσεών τους για ενδεχόμενες οφειλές. Οι βουλευτές ζητούν επίσης να κατατεθεί στη βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, δεδομένου ότι ήδη έχει καθυστερήσει η κατάθεσή της, και τέλος ρωτούν για την πορεία της χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών.