Η δημιουργία ενός σύγχρονου γεωπάρκου που θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, καθώς και περιπατητικών διαδρόμων στο Απολιθωμένο Δάσος της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βοιών Λακωνίας (που περιλαμβάνει τις απολιθωματοφόρες ζώνες «Αγία Μαρίνα», «Σπίθα» και «Κόρακας») αποτελεί ένα πάγιο αίτημα δήμων, κατοίκων και φορέων της περιοχής εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Σήμερα, είναι η ώρα που το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του σπάνιου αυτού γεωλογικού φαινομένου πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τον διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας/Παλαιοντολογίας καθ. Ευάγγελο Δ. Βελιτζέλο, η συγκεκριμένη περιοχή γεωλογικού ενδιαφέροντος εμπίπτει, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση της Unesco, στα γεωλογικά μνημεία. Πρόκειται για ευρήματα σπάνια, ενώ ενδεικτικό είναι ότι παρόμοιοι σχηματισμοί παρατηρούνται μόνο στο εθνικό πάρκο «Nambung» της Αυστραλίας. Τα συγκεκριμένα ευρήματα θεωρούνται ήδη από τα σπανιότερα της φύσης, όχι μόνο στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκοσμίως.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Σταύρο Αραχωβίτη. Όπως τονίζεται ωστόσο στο σχετικό κείμενο, παρά την περιβαλλοντική και ιστορική σημασία της περιοχής, οι προσπάθειες που καταβάλλουν τοπικοί φορείς και δήμοι εδώ και 20 χρόνια να προστατευτούν, να χαρακτηριστούν και ν’ αναδειχθούν οι απολιθωματοφόρες ζώνες των παραπάνω περιοχών ως «μνημεία της φύσης» δυστυχώς έχουν πέσει στο κενό.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, παρατηρείται μάλιστα το εξής παράδοξο: από το 2013 λειτουργεί στην Αγ. Μαρίνα, κατά τη θερινή περίοδο, ενημερωτικό κέντρο, μολονότι η απολιθωματοφόρα ζώνη δεν έχει χαρακτηριστεί «μνημείο της φύσης». Με τη σειρά του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλημμελή προστασία των απολιθωμάτων, και κατά την έλευση στο χώρο χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι, και κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά το δύσβατο της περιοχής, η επισκεψιμότητα είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Μάλιστα, πέρυσι, κατά τη διάρκεια των περίπου δύο μηνών που λειτούργησε το ενημερωτικό κέντρο, ξεναγήθηκαν στο χώρο περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βατίκων, του δήμου Μονεμβασίας αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας το σημαντικό αυτό γεωλογικό μνημείο, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες απολιθωματοφόρες ζώνες του «Κόρακα» και της «Σπίθας».

«Για να γίνει όμως αυτό», σημειώνουν οι 28 βουλευτές, «θα πρέπει να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός των μοναδικών γεωλογικών φαινομένων ως μνημείων της φύσης, προκειμένου να προστατευθούν, να δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές στο χώρο και να εξευρεθούν κονδύλια για τη συντήρηση των απολιθωμένων κορμών, τη διαμόρφωση του χώρου, την ηλεκτροδότησή του και την περαιτέρω ανάδειξή του σε συνθήκες απόλυτης προστασίας».

Καταλήγοντας ρωτούν λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό σε τι ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει ώστε να βρεθεί λύση για το σημαντικό αυτό ζήτημα.