ΝΔ: Μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης ζητούν 33 βουλευτές

petrelaio thermansis

petrelaio thermansis

Ουσιαστική μείωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών η Φεβρωνία Πατριανάκου και 32 ακόμη βουλευτές της ΝΔ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή.

Όπως επισημαίνουν, τον περσινό χειμώνα, παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα, διανεμήθηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους επιδοματούχους αυξήθηκε στα 35 λεπτά ανά λίτρο. Παρόλα αυτά, όμως, πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών και ιδιαίτερα άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, αφού η τιμή του παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλή -ακόμα και μετά τον υπολογισμό του επιδόματος- λόγω ακριβώς της μη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να καταφύγουν σε καύση ξύλου ή και ακατάλληλων υλικών ή ακόμη και να παραμείνουν χωρίς θέρμανση.

Οι συνέπειες της κατάστασης που διαμορφώθηκε ήταν αφενός η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και η συνακόλουθη απώλεια εσόδων για το κράτος, και αφετέρου η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος εξαιτίας της αιθαλομίχλης, αλλά και της ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων.

Συχνά αναφέρεται ότι μέσω της εξομοίωσης των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης αντιμετωπίζεται το λαθρεμπόριο. Όπως όμως τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, “στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου του πετρελαίου επιτυγχάνεται με άλλους τρόπους, τους οποίους ήδη έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση”.

Στην ερώτηση, ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις περιοχές με μεσαίο ή μεγάλο υψόμετρο, των οποίων οι κάτοικοι έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης σε σχέση με πεδινότερες περιοχές.

Το θέμα του υψομετρικού κριτηρίου έχει επισημανθεί επανειλημμένως από την κ. Πατριανάκου, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012. Συγκεκριμένα, στις σχετικές παρεμβάσεις της έχει εντοπίσει τις ανισοκατανομές που παρατηρούνται λόγω της μη εφαρμογής του κριτηρίου του υψομέτρου, με αποτέλεσμα, όπως έχει τονίσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και στην ολομέλεια της βουλής, τα χωριά του Πάρνωνα και του Ταΰγετου να έχουν μικρότερη επιστροφή φόρου απ’ ό,τι τα παραλιακά χωριά όμορου νομού.