Νεάπολη: Η επόμενη μέρα

kammeno topio

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στη Νεάπολη, μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβέστες. Το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν στη βουνοπλαγιά και την κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κάμπος και σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την καμμένη έκταση υπήρχαν ενεργές μικροεστίες.

Αν και η εικόνα παρουσιάζεται πολύ καλύτερη από τη χθεσινή, οι δυνάμεις κατάσβεσης προσπαθούν να θέσουν το σύνολο του μετώπου υπό πλήρη έλεγχο, πριν ενισχυθούν και πάλι οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση.

Η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο η μανία της φωτιάς έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Περίπου 40 σπίτια έχουν καεί στη Νεάπολη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, τονίζοντας ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.

Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα Σάββατο αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Λακωνίας που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από χθες, καθώς λόγω της πυρκαγιάς έχουν καταστραφεί 60 πυλώνες της ΔΕΗ. Στα Κύθηρα, όπου ηλεκτροδοτείται το 50% του νησιού, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ζημιάς το αργότερο έως την Κυριακή. Εντωμεταξύ χωρίς νερό βρίσκεται από χθες ο Κάμπος, επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

Στην περιοχή της Νεάπολης αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή στην αγροτική της παραγωγή. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Αποστόλου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Βασικό θέμα αναμένεται να είναι η χορήγηση ζωοτροφών, καθώς έχουν καεί όλοι οι βοσκότοποι της περιοχής.