Νεάπολη: Η Λαϊκή Συσπείρωση αναλύει τις θέσεις της για την ηλεκτρική ενέργεια

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μονεμβασίας ενόψει της συγκέντρωσης που διοργανώνει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στο λιμάνι της Νεάπολης (απέναντι από το ηρώο, 8.00′ μμ), με ομιλητή τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Γόντικα:

laiki syspirosi“Το πλέγμα νόμων και επιδοτήσεων που διαμόρφωσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ εξασφαλίζουν εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και βάζουν κυριολεκτικά «ενεργειακή θηλιά» στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών.

Η εξασφάλιση ζεστού χρήματος μέσα από επιδοτήσεις για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις και η εγγυημένη προαγορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές πρόκληση (286,6 ευρώ/KWh για τα φωτοβολταϊκά και 88 ευρώ/MWh) δημιούργησε στην περιοχή μας συμφόρηση «επενδυτών».
Οι αιτήσεις για άδειες εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έφτασαν στο ύψος των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Από αιτήσεις συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5000 MW έχουν αδειοδοτηθεί οι μισές (περίπου 2500) και εξετάζονται οι υπόλοιπες, με τη Λακωνία να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όπως κάνουν και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, βάζουν γερά πλάτη στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.
Με τις ΑΠΕ που έχουν ήδη εγκατασταθεί, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικότερα η Λακωνία είναι κορεσμένη ενεργειακά και αναζητούν τρόπους αποσυμφόρησης και διοχέτευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία από τις λύσεις αποσυμφόρησης είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, όπου οι διαδικασίες προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς.
Είναι τεράστια τα ιδιωτικά συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή μας, γι΄αυτά σέρνονται συμπολίτες μας στα δικαστήρια, γι΄αυτά ανεβαίνει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία.
Αυτά απειλούν τη ζωή μας, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά”.