Νοσοκομείο Μολάων: Αναβάθμιση η μετεξέλιξη σε κέντρο επείγοντος τραύματος;

Nosokomeio Molaon

Η “Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα”, παράταξη του νοσοκομείου Μολάων, εξέδωσε πρόσφατα την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της εμπάθειας του κ. Γρηγοράκου Λ. απέναντι στην κοινωνία της νοτιοανατολικής Λακωνίας. Καλυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική ασυλία, χρόνια τώρα, συκοφαντεί το προσωπικό και την παροχή υπηρεσιών του νοσοκομείου Μολάων και υπονομεύει με πολλαπλούς τρόπους τη λειτουργία του. Αυτή τη φορά η εμμονή του έφτασε σε επίπεδο παραληρήματος. Προφανώς και δεν χρήζει απάντησης. Άλλωστε η τοπική κοινωνία δεν ξεχνά ποιος ξεκίνησε το 2011 την προπαγάνδα για την ενοποίηση, ουσιαστικά την κατάργηση ως νοσοκομείο από τον υγειονομικό χάρτη, της νοσηλευτικής μονάδας Μολάων.

Από την άλλη πλευρά, ακούσαμε την αναπληρώτρια διοικήτρια τόσο στην τελευταία της συνέντευξη όσο και στην τοποθέτησή της στη συγκέντρωση για θέματα του νοσοκομείου που έγινε τον Οκτώβρη του 2017, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, να παραδέχεται όλες τις ελλείψεις στο νοσοκομείο, αλλά στο πλαίσιο της κλασσικής επικοινωνιακής τακτικής να προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.

Αναφέρθηκε στις θέσεις που προκηρύχτηκαν και ουσιαστικά αφορούν σε κάλυψη ενός μόνο μέρους των αποχωρησάντων. Οι προσλήψεις υστερούν των αποχωρήσεων και των πραγματικών αναγκών ακόμα περισσότερο. Το νοσοκομείο είχε 4 μόνιμους παθολόγους, έχει 1 μόνιμο και προκηρύσσεται μόνο μία θέση. Είχε 3 μόνιμους αναισθησιολόγους, έχει 1 μόνιμο και προκηρύσσεται μόνο 1 θέση. Η προκήρυξη των θέσεων ενός ορθοπεδικού και ενός χειρουργού μετά την πρόσφατη αποχώρηση των υπηρετούντων αφήνει μηδενικό ισοζύγιο. Η θέση του ουρολόγου μέχρι τώρα δεν έχει επαναπροκηρυχτεί. Όσο για τη θέση οφθαλμίατρου και παιδίατρου ούτε συζήτηση για πρόσληψη. Από τους 2 μόνιμους γυναικολόγους που είχε το νοσοκομείο πριν λίγα χρόνια, έχει διοριστεί μόνο 1 μόνιμος, ο οποίος δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά, ελλείψει δεύτερου παιδιάτρου και αναισθησιολόγου. Η άλλη θέση καλύπτεται με επικουρικό που σύντομα λήγει η θητεία του.

Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση της στελέχωσης είναι θετική, αλλά το τελικό ισοζύγιο δυστυχώς είναι αρνητικό.

Στην κατεύθυνση της αποστελέχωσης κινούνται η μετακίνηση ενός μόνιμου παθολόγου για στελέχωση του ΤΟΜΥ Σπάρτης και η μετάταξη ενός βιοπαθολόγου χωρίς να αντικατασταθούν, καθώς και οι μετατάξεις και οι χρόνιες αποσπάσεις μόνιμων νοσηλευτών σε άλλες μονάδες υγείας χωρίς αντικατάσταση.

Δύσκολα ένας γιατρός θα αποφασίσει να έρθει και να παραμείνει σε μία μονάδα στην οποία δεν παρέχεται ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού και ειδικοτήτων για να μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια και ανά πάσα στιγμή θα διακινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος εξαιτίας των ελλείψεων. Όπως επεσήμανε και η αναπληρώτρια διοικήτρια στη συγκέντρωση του Οκτωβρίου 2017, οι εφημερίες στο νοσοκομείο γίνονται ανά τομείς, πχ παθολογικός τομέας, χειρουργικός τομέας, και στους τομείς υπάγονται ορισμένες ειδικότητες. Φανταστείτε σε ένα τροχαίο να εφημερεύει νεφρολόγος για τον παθολογικό τομέα και γυναικολόγος για τον χειρουργικό τομέα. Και μάλιστα χωρίς στελεχωμένο ΕΚΑΒ.

Θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού παραμένουν χρόνια κενές, ακόμα και μετά τις καταργήσεις του 2011. Τις θέσεις που αφήνουν κενές έρχονται και τις καταργούν για να μην φαίνονται τα κενά, ενώ αναμένεται νέος γύρος κατάργησης θέσεων από τον ενοποιημένο Οργανισμό. Γιατί όπως είπε και ο τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Σπάρτη και Μολάοι “είναι ένας Οργανισμός”.

Βαφτίζουν προσλήψεις την προσωρινή σχέση εργασίας 10 νοσηλευτών με μπλοκάκι που πληρώνονται από τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου, όπως και οι επικουρικοί, και όχι από επιχορήγηση. Στόχος της κυβέρνησης, εκτός των άλλων, η εξάρτηση των εργαζομένων, η μείωση των εισοδημάτων και η ανακύκλωση της ανεργίας.

Επιμελώς διατύπωσε ότι “τώρα έχουμε χρήματα για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού”, αποκρύπτοντας ότι το ποσό των 178.000 αφορά επιχορήγηση του 2008 και όχι του 2018 και απαιτούνται αρκετά περισσότερα γιατί πλέον πολλά μηχανήματα είναι απαξιωμένα ή σε αχρηστία. Τα 178.000 αφορούσαν στην αγορά ακτινολογικού συγκροτήματος, που τελικά δώρισε στο νοσοκομείο ο ΟΠΑΠ, και τα χρήματα αυτά τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν δεσμευμένα. Θετική και αυτονόητη ενέργεια η αποδέσμευσή τους, αλλά να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, αφού το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι κι αυτό παγωμένο.

Στη συνέντευξή της η αναπληρώτρια διοικήτρια, κλείνοντας, με μία πολύ προσεγμένη “ήξεις αφήξεις” δήλωση, αφενός διαβεβαιώνει ότι το νοσοκομείο “δεν θα υποβαθμιστεί” (λες και δεν λειτουργεί ήδη υποβαθμισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια), αφετέρου θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια της τη δήλωση επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί βέβαια να γνωρίζει τις επιδιώξεις άλλων πολιτικών προτεραιοτήτων”, λες και η ίδια αποτελεί κάτι ξέχωρο και δεν είναι η προέκταση του υπουργείου στο χώρο, για να εφαρμόζει τις πολιτικές του και να τις χειρίζεται επικοινωνιακά.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις και οι συν αυτώ παίζουν με τις λέξεις, στις οποίες έχουν δώσει νέες έννοιες, αφού η αναπληρώτρια διοικήτρια στη συγκέντρωση για θέματα του νοσοκομείου που έγινε τον Οκτώβρη του 2017 τόνισε ότι θεωρεί αναβάθμιση τη μετεξέλιξή του σε κέντρο επείγοντος τραύματος. Το 2010 διορισμένα μέλη στο ΔΣ του νοσοκομείου υποστήριζαν ότι αναβάθμιση είναι η ενοποίησή του με τη Σπάρτη και σήμερα δηλώνουν ότι “ανησυχούν” από τα αποτελέσματα.

Εδώ και χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις αλλοιώνουν τις έννοιες, γυρίζουν τη λογική ανάποδα και θεωρούν ότι ο κόσμος τούς πιστεύει ακόμα. Λες και ο καθένας δεν βιώνει στην καθημερινότητά του τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.

Το νοσοκομείο, όπως είπε η αναπληρώτρια διοικήτρια -και είναι στο μόνο που θα συμφωνήσουμε, “στάθηκε όρθιο σε δύσκολους καιρούς”, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, κόντρα στις ψηφισμένες από όλες τις κυβερνήσεις μνημονιακές πολιτικές.

Οι πολιτικές είναι ίδιες, τα πρόσωπα αλλάζουν τεχνηέντως. Από το 2011 τα σχέδια όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με αποκορύφωμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για συρρίκνωση των υγειονομικών μονάδων, μειώσεις προσωπικού και χρηματοδότησης, με συνακόλουθη μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ, συντελούνται αργά και μεθοδικά. Όλο και δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων, δεκάδες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες και όσοι ακόμα μπορούν, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το πενιχρό διαθέσιμο -μετά την άγρια φορολογία και τις περικοπές- εισόδημά τους.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει μείωση της επιχορήγησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 373 εκατομμύρια, με αντίστοιχη μείωση υπηρεσιών, ενώ η κάλυψη των ανασφάλιστων καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων, που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι όλο και μειώνονται. Διαχείριση της φτώχειας που μας έχουν επιβάλει λέγεται αυτό.

Η στελέχωση και η χρηματοδότηση του τομέα της υγείας πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όμως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προηγούνται τα ματωμένα πλεονάσματα που χωρίς ντροπή υπερηφανεύονται ότι πετυχαίνουν φτωχοποιώντας το λαό, κατάσχοντας την περιουσία που με πολύ κόπο απέκτησε, αυξάνοντας διαρκώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνοντας σε επίπεδο φιλοδωρήματος τις συντάξεις, εξαθλιώνοντας τους γέροντες, αυξάνοντας την ανεργία και στέλνοντας χιλιάδες νέο επιστημονικό προσωπικό στη μετανάστευση και υποθηκεύοντας τη ζωή όλων των γενεών τουλάχιστον μέχρι το 2060, εξαιτίας ενός παράνομου χρέους που φόρτωσαν άδικα στο λαό για να σώσουν τις τράπεζες.

Τα αιτήματα είναι ξεκάθαρα και υπαγορεύονται από τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας:

Κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

Πλήρης στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Δημιουργία νέων θέσεων και αναγκαίων τμημάτων όπως Νεφρολογικού και Αιμοδοσίας.

Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ Μολάων με μόνιμο προσωπικό και με νέα ασθενοφόρα, αφού τα υπάρχοντα μετρούν περίπου εικοσαετία!

Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για δωρεάν δημόσια υγεία. Πλήρης υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Κατάργηση της ενοποίησης του Οργανισμού, που καταργεί ουσιαστικά το νοσοκομείο καθιστώντας το παράρτημα της Σπάρτης. Αυτοτέλεια και αυτονομία του νοσοκομείου Μολάων”.

πηγή: molaoi-nosokomeio.blogspot.com