Νταβατζιλίκια εμείς ούτε κάνουμε ούτε δεχόμαστε

Spartathlon

Μπάχαλο τα έκανε ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης στην κατανομή των δημοσιογραφικών καρτών, για τα ΜΜΕ που θα καλύψουν το φετινό «Σπάρταθλον».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ΑΟ μάζεψε τα τοπικά ΜΜΕ σήμερα το μεσημέρι, για να τους ανακοινώσει ότι ένας από μας θα είναι ο «εκλεκτός» που θα λάβει το μαγικό κόκκινο καρτελάκι το οποίο θα του επιτρέπει την είσοδο στο σημείο τερματισμού. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν να παρακολουθήσουν και να καλύψουν το γεγονός από διπλανή εξέδρα. Να επισημάνουμε ότι τα άλλα τέσσερα κόκκινα καρτελάκια (από το σύνολο των πέντε) είναι «καπαρωμένα» από τη Nova, έναν φωτογράφο εξ Αθηνών, έναν από την Ένωση Φωτογράφων και έναν τοπικό φωτογράφο που του ανατέθηκε να τραβά (επί πληρωμή) φωτογραφίες για τους αθλητές.

Δηλαδή, κατά την προσφιλή του τακτική, ο δήμος νίπτει τας χείρας του και ζητά από τους ντόπιους δημοσιογράφους «να τα βρουν μεταξύ τους» για το ποιος είναι ο… καλύτερος!

Αναρωτιόμαστε όμως: Με αυτούς τους πέντε ο δήμος θα προβάλει την όλη διοργάνωση; Αυτοί θα τον βοηθήσουν να μαζέψει το σπαρτιατικό κοινό στο δρόμο για την υποδοχή των αθλητών (για να βγαίνουν και… μπουγιόρικα τα πλάνα); Αυτοί οι πέντε θα του καλύψουν το κλίμα των ημερών, πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της διοργάνωσης; Γιατί λοιπόν να έχουν ειδική μεταχείριση αυτοί οι πέντε στο σημαντικότερο κομμάτι, που είναι ο τερματισμός;

Και κάτι ακόμα: Από πού αντλεί τη βεβαιότητα ο δήμος ότι όλα τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ επιθυμούμε να ορίσουμε έναν από μας για να μας προμηθεύει υλικό (της δικής του, υποκειμενικής αισθητικής φυσικά);

Λοιπόν,

Επειδή η όλη διαδικασία αισθανόμαστε ότι μας γελοιοποιεί,

Επειδή το αξίωμα «όλοι ίσοι και κάποιοι λίγο περισσότερο ίσοι» είναι εκτός κοινής λογικής,

Επειδή στο laconialive.gr θυμόμαστε ότι πέρυσι συμπληρώσαμε δεκάδες ώρες (αφιλοκερδώς) καλύπτοντας και προβάλλοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις του «Σπάρταθλον», τη Λευκή Νύχτα, τον τερματισμό και την τελετή λήξης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην όλη προβολή,

Επειδή δεν αγοράζουμε νταβατζιλίκι για να κάνουμε τη δημοσιογραφική μας δουλειά όπως εμείς κρίνουμε προσφορότερο,

Αρνούμαστε να διεκδικήσουμε το περιβόητο καρτελάκι και να συναινέσουμε στην αδικία που συντελείται και στη νομιμοποίηση μιας προσβλητικής για το δημοσιογραφικό λειτούργημα συμπεριφοράς εκ μέρους του δήμου.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούν ότι κρύβει σκοπιμότητα το να πετάνε το μπαλάκι στην εξέδρα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι τα τοπικά ΜΜΕ έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα και προσανατολισμό, και είναι υποχρέωσή τους να τα σέβονται όλα χωρίς διάκριση! Από κει και πέρα το κοινό θα κάνει την επιλογή του. Όχι μόνο για το «Σπάρταθλον», αλλά για κάθε ρεπορτάζ που αφορά στη δημόσια ζωή.

Για το laconialive.gr,

Αφροδίτη Ρουμανέα