Ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης για τους αγώνες των Μανιατών

Αφιερωμένο στη Μάνη είναι το ντοκιμαντέρ “Τοπόσημα του 1821”, που θα προβληθεί την Τετάρτη 21 Απριλίου και ώρα 18.00’ από το κανάλι της ΕΡΤ3.

Η σειρά, που αποτελεί φετινή παραγωγή της ΕΡΤ, επισκέπτεται τις περιοχές όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης και με τη βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρεί να αναδείξει την εικόνα που εμφάνισαν οι τόποι αυτοί πριν από δύο αιώνες.

Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον δήμο Ανατολικής Μάνης στην πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη και στο Ακρογιάλι Διρού. Το σώμα απόδοσης τιμών του δήμου, με τη συμμετοχή εθελοντών, αναπαρέστησε την ορκωμοσία των μανιατών οπλαρχηγών, που υπό τον αρχιστράτηγο Πέτρο Μαυρομιχάλη (Πετρόμπεη) στις 17 Μαρτίου του 1821 ορκίστηκαν επί του ευαγγελίου στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης “νίκη ή θάνατο”. Έγινε επίσης αναπαράσταση της μάχης του Διρού, τότε που οι μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ πασά.

Μετά την τηλεοπτική μετάδοσή της η εκπομπή θα είναι διαθέσιμη και στο ERTflix, ενώ θα μεταδοθεί και σε επανάληψη το Σάββατο 24 Απριλίου στις 12.00’ το μεσημέρι από την ΕΡΤ2.