Νίκος Καραθανασόπουλος: “Η ΕΕ βρίσκεται απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα”

Karathanasopoulos

Μεγάλη συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (22/5) στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο υποψήφιος δήμαρχος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση Σπάρτης” κ. Δήμος Λεβεντάκης. Αρχικά ευχαρίστησε όσους τίμησαν το ΚΚΕ με την ψήφο τους και ζήτησε από τον κόσμο να σκεφτεί με βάση την επόμενη μέρα και να καταδικάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, είπε πως “κανένας από τους δύο μονομάχους δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα. Έχουμε συνέπεια λόγων και δεν αλλάζουμε γνώμη από Κυριακή σε Κυριακή. Οι κ.κ. Αργειτάκος και Βαλιώτης, ανεξάρτητα από το πώς προσδιορίζονται και ονομάζονται, και οι δυο προσμετρώνται στη γραμμή της ΕΕ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της διαχείρισης. Τον κ. Αργειτάκο τον γνωρίσαμε, ο λαός βιώνει στο πετσί του τις συνέπειες από το αντιλαϊκό του έργο τρισήμισι χρόνια. Ο κ. Βαλιώτης πολύ γρήγορα προσαρμόστηκε στους κανόνες του συστήματος ώστε να είναι ο επόμενος διαχειριστής, γι’ αυτό τον αγκάλιασαν και τον ευλόγησαν όλοι αυτοί που έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον στο αντιλαϊκό έργο, είναι συνυποψήφιοι όλοι μαζί μηχανισμοί χειραγώγησης, στελέχη της δεξιάς που παζαρεύουν τις καριέρες τους, επιχειρηματίες που αυτοκαλούνται καινοτόμοι“. Συνεχίζοντας κάλεσε το λαό στο δεύτερο γύρο να καταδικάσει με άκυρο ή λευκό και τους δύο υποψηφίους στο δήμο Σπάρτης, όπως και τους κ.κ. Τατούλη και Βουδούρη στην Περιφέρεια.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, που αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο υποστήριξε πως “προσπαθούν να συγκαλύψουν τα παγαλάκια του συστήματος. Δε λένε ότι το ΚΚΕ στις Περιφέρειες διπλασίασε τις ψήφους και τα ποσοστά σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2012. Από 4,4% προσεγγίσαμε σε πανελλαδική βάση το 9%“.

Αναλύοντας τις διακηρύξεις των άλλων κομμάτων σχετικά με της ευρωεκλογές της Κυριακής, είπε πως η συγκυβέρνηση θέτει το δίλημμα μιας αντιλαϊκής σταθερότητας. Δεν αγωνιά ο άνεργος“, εξήγησε, “αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα στον τόπο για να παραμένει άνεργος ή για να παρακαλάει για κάποια πεντάμηνα ανακύκλωσης της ανεργίας. Ούτε ο αγρότης που βλέπει την παραγωγή του να σαπίζει, και να δέχεται και πρόστιμα από την ΕΕ. Τη σταθερότητα την επιδιώκουν εκείνοι που και την περίοδο της ανάπτυξης και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης συνεχίζουν να κερδίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με βασικό σύνθημα “στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν”. Φεύγει η κυβέρνηση, αλλά οι υπόλοιποι μένουν. Μένει η ΕΕ με τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλει, με την αντιλαϊκή και ιμπερεαλιστική πολιτική που δολοφονεί λαούς μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί τις πλουτοκρατικές πηγές. Μένουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και τραπεζίτες που θέλουν να εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη.

Βασικό κριτήριο ψήφου, σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, πρέπει να αποτελέσει η διαχρονική στάση κάθε κόμματος απέναντι στην ΕΕ “και το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, χωρίς ταλαντεύσεις, ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντί της, στην ΕΟΚ αρχικά και την ΕΕ αργότερα. Η ΕΕ είναι μια ένωση του κεφαλαίου, που η στρατηγική της βρίσκεται απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα“. Καταδίκασε παράλληλα τις αποφάσεις και τις οδηγίες της, που όπως υποστήριξε οδηγούν στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και στην αρπαγή των εργατικών κατακτήσεων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ΕΕ δεν αποτελεί μια ένωση της αλληλεγύης, αλλά χαρακτηρίζεται από την ανισοτιμία στις σχέσεις.

Τέλος, για τις ευρωεκλογές ο κ. Καραθανασόπουλος απηύθυνε ευρύ προσκλητήριο συμπαρατάταξης και συστράτευσης προς όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυταπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. “Μόνο όταν ο λαός σηκώσει το κεφάλι“, είπε, θα καταφέρει να πάρει ανάσα και ανακούφιση από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες να περάσει ο λαός καλύτερα. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός λαϊκός παράγοντας, αποτελεί τη δύναμη και την ελπίδα του λαού.