Ξέρεις από… ΕΣΠΑ;

perifereiarxes

perifereiarxes

Τη βαθμολογία των περιφερειαρχών με βάση την απορροφητικότητα των Περιφερειών τους τα τελευταία 2,5 χρόνια, το διάστημα δηλαδή που διαχειρίζονταν το ΕΣΠΑ, αποτυπώνει η aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα, η σύγκριση έγινε με βάση τα στοιχεία των υπουργειών Οικονομικών και Ανάπτυξης μεταξύ της 30ης Ιουνίου 2011 -οπότε και ανέλαβαν επίσημα τη διαχείριση του ΕΣΠΑ- και της 31ης Δεκεμβρίου 2013, που τυπικά έληξε η διαχειριστική περίοδος 2007 – 2013.

Αναλυτικά, στις δύο πρώτες θέσεις τόσο όσον αφορά τις συμβασιοποιήσεις όσο και στις πληρωμές βρίσκονται οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες ωστόσο τίθενται “εκτός συναγωνισμού”, καθώς και οι περιφερειάρχες τους (κ.κ. Γιάννης Μαχαρίδης και Κλέαρχος Περγαντάς αντίστοιχα), δεδομένου ότι οι εν λόγω περιφέρειες είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 90% του κοινοτικού μέσου όρου, θεωρούνται περισσότερο “πλούσιες”, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν, όπως οι υπόλοιπες, ως επιλέξιμα τα “δύσκολα” έργα των υποδομών.

Από τις υπόλοιπες, στην πρώτη θέση (τρίτη στο σύνολο) βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής (περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός), καθώς η προσπάθεια που έγινε, κυρίως μέσα στο 2013, οδήγησε σε αύξηση των συμβασιοποιήσεων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 κατά 65,6% και των πληρωμών κατά 46,3%.

Στη δεύτερη θέση (τέταρτη στο σύνολο) βρίσκεται η Περιφέρεια Ηπείρου (περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης), με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 55,2% και στις πληρωμές κατά 53,1%.

Στην τρίτη θέση (πέμπτη στο σύνολο) συναντάμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου (περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης) με μεγάλη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις (61,5%) και, δεδομένης της χαμηλής απορροφητικότητας έως τον Ιούνιο του 2011, σημαντική αύξηση στις πληρωμές κατά 47,5%.

Στην τέταρτη θέση (έκτη στο σύνολο) βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης (περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης) με μικρή σχετικά αύξηση στις συμβασιοποιήσεις (53,9%), αλλά σημαντική στις πληρωμές (46,9%).

Στην πέμπτη θέση (έβδομη στο σύνολο) βρίσκουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός) με αύξηση (πάντα ως προς τον Ιούνιο του 2011) στις συμβασιοποιήσεις κατά 44,9% και στις πληρωμές κατά 46,8%.

Στην έκτη θέση (όγδοη στο σύνολο) τοποθετείται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας) με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 κατά 58,4% και στις πληρωμές κατά 38,5%.

Την έβδομη θέση (ένατη στο σύνολο) καταλαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης) με 50,8% αύξηση στις συμβασιοποιήσεις και 40,5% στις πληρωμές.

Στην όγδοη θέση (10η στο σύνολο) είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (περιφερειάρχης κ. Νάσος Γιακαλής) με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις (σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011) κατά 52,2% και στις πληρωμές κατά 40,4%.

Στην ένατη θέση (11η στο σύνολο) βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (περιφερειάρχης κ. Γιώργος Δακής) με αύξηση κατά 42,5% στις συμβασιοποιήσεις και κατά 35,6% στις πληρωμές.

Προτελευταία, στη 10η θέση (12η στο σύνολο), είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου) με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 44,9% και στις πληρωμές μόλις 24,3%.

Τελευταία, στην 11η θέση (13η στο σύνολο) είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας) με αύξηση στις συμβασιοποιήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 μόλις κατά 36,8% και στις πληρωμές κατά 27%.