Από το γραφείο του δημάρχου Σπάρτης δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

“Δυστυχώς για άλλη μία φορά ο δήμος μας βρέθηκε ανοχύρωτος μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τεράστιες φυσικές καταστροφές.
Έργα υποδομών καταστράφηκαν, καλλιέργειες πλημμύρησαν και η τοπική οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.

Ύστερα από το αρ. 26100/7-9-2016 έγγραφο δημάρχου Σπάρτης οι δημοτικές ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φάριδος, Καρυών και Σπάρτης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ανταπόκριση της Πολιτείας ήταν άμεση.
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ήρθε στο δήμο Σπάρτης και απέκτησε άμεση αντίληψη για τις ζημιές με επιτόπια μετάβαση, ενώ αρμόδιος υπάλληλος παραμένει ακόμα στο δήμο για την καταγραφή των εργασιών αποκατάστασης.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε τον δήμαρχο Σπάρτης στο γραφείο του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λακωνίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, οι οποίοι ενημερώθηκαν προσωπικά για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος.

Τη Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα την αντιμετώπιση των καταστροφών από τη θεομηνία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μπαλάφας, οι βουλευτές των πληγέντων νομών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας και Μεσσηνίας και οι δήμαρχοι των πληγέντων δήμων. Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης ανακοινώθηκαν μέτρα για ανακούφιση των πληγέντων και εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας με την οποία επιχορηγούνται οι πληγέντες δήμοι με το ποσό των 5.500.000 ευρώ.
Ο δήμος Σπάρτης θα ενισχυθεί οικονομικά με βάση την απόφαση αυτή για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών.

Παράλληλα με τις ενέργειες αυτές ο δήμος ήδη από τη Δευτέρα ξεκίνησε με πάνω από είκοσι χωματουργικά μηχανήματα (τσάπες, φορτωτές, γκρέιτερ, φορτηγά, μπουλντόζες κλπ), ιδιοκτησίας του και μισθωμένα, την αποκατάσταση των ζημιών, με προτεραιότητα τη βατότητα κυρίως των κτηνοτροφικών και αγροτικών δρόμων ενόψει μάλιστα της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου.
Εργασίες πραγματοποιούνται στις τοπικές κοινότητες Γκοριτσάς, Αγίων Αναργύρων, Κοκκινόρραχης, Κλαδά, Αφυσσού, Βασσαρά, Θεολόγου, Βρεσθένων, Παρορείου, Μυστρά, Μαγούλας, Αγίου Ιωάννη, Ποταμιάς, Γοράνων, Καμινίων, Λιαντίνας και Λευκοχώματος.
Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη προσφορά των ιδιωτών, κυρίως στην τοπική κοινότητα Γκοριτσάς, οι οποίοι εθελοντικά με γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ) επικουρούν και βοηθούν το έργο των συνεργείων. Ο δήμος Σπάρτης τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ θερμά για τη συμμετοχή, τη συνεργασία, την πρόθυμη ανταπόκριση και τη βοήθειά τους, για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες πληγείσες τοπικές κοινότητες.

apokatastasi-zimion-2

Η δημοτική αρχή με συντονισμένες ενέργειες και άμεση παρέμβαση στέκεται στο πλευρό των κατοίκων με πρωταρχικό σκοπό τη διευκόλυνση και ανακούφιση της καθημερινότητάς τους.
Με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, καθώς για την αποφυγή ανάλογων καταστροφών στο μέλλον κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.
Αναμένουμε την άμεση στήριξη της Πολιτείας και ζητάμε την κατανόηση και την υπομονή όλων των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν”.