Στη χαρτογράφηση της θαλάσσιας βλάστησης προχωρά για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο να εντοπιστούν και να προστατευθούν οι βιότοποι των ελληνικών θαλασσών, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο.
Ο υπουργός κ. Γιώργος Καρασμάνης υπέγραψε την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ένταξης του έργου χαρτογράφησης της θαλάσσιας βλάστησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013 και συγκεκριμένα στο Μέτρο 3.1 «Συλλογικές δράσεις».
Η δημόσια δαπάνη (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) ανέρχεται σε 850.000 ευρώ, εκ των οποίων το 75% αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι – φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στο ΦΕΚ.
Το έργο περιλαμβάνει:
· Τον εντοπισμό, χαρτογράφηση και αποτύπωση σε ναυτικούς χάρτες των υποθαλάσσιων λιβαδιών ποσειδωνίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
· Την καταγραφή των κοραλλιογενών σχηματισμών σε τέσσερις ζώνες εκμετάλλευσης κοραλλιών: νοτιοανατολικό Αιγαίο, βόρειο Αιγαίο, Κρητικό πέλαγος και Ιόνιο.
· Τον εντοπισμό και χαρτογράφηση των ασβεστοφυκικών βυθών, βυθών με επικρατούσα την παρουσία φανερογάμων.
Η χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού για τη Μεσόγειο, έχει την υποχρέωση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η συλλογή επιστημονικών πληροφοριών προκειμένου να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν οι βυθοί με θαλάσσια βλάστηση.