Υπεγράφη χθες στο διοικητήριο η προγραμματική σύμβαση για τη “Συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο δήμο Σπάρτης με περιοχή ευθύνης την περιφερειακή ενότητα Λακωνίας”.

Το Κέντρο Κοινότητας έχει ενταχθεί, ύστερα από αίτηση του δήμου Σπάρτης, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014 – 2020”, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προϋπολογισμό 306.720 ευρώ και διάρκεια λειτουργίας τρία έτη.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Σπάρτης τόνισε ότι το Κέντρο Κοινότητας στοχεύει στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, ενώ για την υλοποίηση του έργου υπήρξε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια. Ο δήμος έχει μάλιστα ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες πρόσληψης, ώστε, αφού στελεχωθεί με το προβλεπόμενο επιστημονικό προσωπικό, να ξεκινήσει το συντομότερο η λειτουργία του.

Το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργήσει με έδρα το δήμο Σπάρτης και κινητή μονάδα για την κάλυψη των αναγκών των λοιπών δήμων που συμμετέχουν στην προγραμματική σύμβαση (Μονεμβασίας και Ελαφονήσου), έτσι ώστε να μην υπάρχει διάκριση στην παροχή υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής κάθε πολίτη (ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές) και να καταπολεμηθεί έτσι με ουσιαστικό τρόπο ο κοινωνικός αποκλεισμός που προκαλείται από τοπικές ιδιαιτερότητες.

Ωφελούμενοι θα είναι άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, λοιπές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (όπως μακροχρόνια άνεργοι, ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, ρομά, ΑμεΑ κλπ).

Το Κέντρο Κοινότητας θα συνδυάζει το ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονα μέσα, για την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, ενημέρωση, προώθηση στην απασχόληση, κοινωνική ένταξη και διασύνδεση των ωφελούμενων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης. Επίσης θα παρέχει υπηρεσίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, δικτύωση και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές, υποστηρίζοντας και το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, εκ μέρους των φορέων που συμμετέχουν, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Κώστας Μαυρομιχάλης και η αντιδήμαρχος Ελαφονήσου Ευσταθία Λιάρου. Παρούσα ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ηλίας Στρατηγάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Καρράς και Χαράλαμπος Σκούρος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.