Ξεκινά το Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο

Taygetos

Taygetos

Με τη συμμετοχή 140 εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες του το 1ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο, που οργανώνεται από την ΠΕΕΚΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σε συνεργασία με το δήμο Καλαμάτας και τη στήριξη πολλών φορέων, τοπικών συλλόγων και ομάδων από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Η διάρκειά του θα είναι από τις 23 έως τις 26 Απριλίου. Οι εκπαιδευτικοί, που θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας, σε τρεις βιωματικές ημέρες θα επιλέξουν ελεύθερα σε ποια πεζοπορική διαδρομή θα πάρουν μέρος και σε ποιο από τα 30+1 βιωματικά εργαστήρια θα συμμετάσχουν, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, που θα συντονίζουν 50 εκπαιδευτές εθελοντικά.

Αυτά είναι: ελεύθερη περιήγηση σε διαμορφωμένη πεζοπορική διαδρομή, περιβαλλοντικό μονοπάτι στα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα και στους νερόμυλους, εξερευνήσεις με ντόπιους σε “μυστικές” διαδρομές, παρατήρηση, μελέτη και σύγκριση του δάσους που αναγεννιέται μετά από την πυρκαγιά και των μεσογειακών οικοσυστημάτων, ανακάλυψη του τόπου μέσω των αισθήσεων στις διαδρομές των θεών και των νυμφών, εργαστήρια με υλικά της φύσης, εργαστήρια δημιουργίας σβόλων με σπόρους, γνωριμία με τα βότανα της περιοχής και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, εργαστήρια γευσιγνωσίας, οικοτεχνίας, παραγωγής αλοιφών, σαπουνιού και αρωματισμένου λαδιού, δημιουργία τοπικών συνταγών με προϊόντα και παρασκευάσματα που παράγονται στην περιοχή, παρατήρησης των πουλιών, αναγνώρισης της χλωρίδας, αστρονομίας και αστροπαρατήρησης, φυσικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, εργαστήρια κίνησης, χορού, Τάι Τσι Τσουάν, δημιουργικής γραφής και θεατρικής έκφρασης, παραμυθιών, φωτογραφίας και αυτοσχεδιασμών, οργανωμένων διαδρομών στα χωριά του Ταϋγέτου και προσέγγιση του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής λαϊκής κουλτούρας (τοξωτά γεφύρια, νερόμυλοι, μαγιοβότανα, ιστορικά μνημεία, καρναβάλι της Νέδουσας – αυθεντικό αγροτικό δρώμενο, μουσικά όργανα, χορούς και τραγούδια) κλπ.

Συντονιστές των εργαστηρίων θα είναι επιστήμονες, στελέχη της Π.Ε. και εκπαιδευτικοί με εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, μέλη φορέων, τοπικών συλλόγων και ΜΚΟ, που εθελοντικά όλοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

“Την προσπάθειά μας την έχουν αγκαλιάσει δεκάδες συνάδελφοι και για να πραγματοποιηθεί μάς έχουν βοηθήσει φίλοι, εθελοντές, συνεργάτες, φορείς και σύλλογοι. Μας πρόσφεραν με την καρδιά τους, βοήθεια, στήριξη, ιδέες, προϊόντα και πολλή ενθάρρυνση, στιγμές συντροφικές και αλληλέγγυες σε καιρούς που όλοι το αποζητούμε περισσότερο”, αναφέρει η πρόεδρος της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου κ. Σίση Πλακονούρη, εφράζοντας την ευχή να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης, προστασίας και στήριξης του Ταϋγέτου.