Ξεκινούν οι εργασίες για τη βιοκλιματική αποκατάσταση του κτιρίου Μπασουράκου

ktirio Mpasourakou (1)

Αρχίζουν σε έναν μήνα οι εργασίες για την βιοκλιματική αποκατάσταση του κτιρίου Μπασουράκου στη Σκάλα και η μετατροπή του σε έναν πολυχώρο, όπου θα περιλαμβάνονται χώροι γραφείων, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού.

Το κτίριο πρόκειται για ένα παλιό εργοστάσιο βάμβακος που αποτελούσε σημαντικό στοιχείο στην οικονομία του τόπου. Τμηματικά τα χρόνια που λειτούργησε απασχόλησε 5.500 εργαζομένους από τον κάμπο της Σκάλας, της Μάνης, την ευρύτερη περιοχή των Μολάων και τις κοινότητες του Πάρνωνα.

Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση των βιοκλιµατικών συνθηκών του περιβάλλοντος και των χαρακτηριστικών του κτιρίου, ώστε αυτό να είναι ενεργειακά αυτόνομο και να απαιτούνται ελάχιστα μέσα ψύξης-θέρμανσης, που θα το καθιστά το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως το 2014 η μελέτη του κτιρίου, η οποία είχε εκπονηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον δήμο Ευρώτα με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα ΑΕ, είχε αποσπάσει το 2ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινου Κτιρίου Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “MaTrID”.