Ξεκινούν οι ψεκασμοί για τον καταρροϊκό πυρετό

provata

provata

Ξεκίνησαν οι εργασίες του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου-φορέα μετάδοσης του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων, με πεδίο εφαρμογής τις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Θα πραγματοποιηθούν κατάλληλες ψεκαστικές παρεμβάσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, και στη συνέχεια θα διενεργηθούν επαναληπτικές εφαρμογές στη χωρική επικράτεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται ακόμη η παρακολούθηση του πληθυσμού των ακμαίων μέσω της τοποθέτησης παγίδων για τα ακμαία έντομα, καθώς και ο έλεγχος αποτελεσματικότητας των εφαρμογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με σκνίπες του γένους Culicoides. Η νόσος δίνει συμπτώματα κυρίως σε πρόβατα. Όμως και τα άλλα μηρυκαστικά (βοοειδή, αίγες κ.ά.) είναι ευαίσθητα στον ιό και λειτουργούν συνήθως σαν αποθήκες του.

Τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της νόσου είναι:

1) Τακτική εφαρμογή στα ζώα κατάλληλων εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών.

2) Συχνή συλλογή της κοπριάς και κάλυψη του κοπροσωρού με νάυλον.

3) Αποφυγή βόσκησης και παραμονής των ζώων έξω από το στάβλο κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων (από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή).

4) Φροντίδα να μην υπάρχουν συλλογές νερού που δημιουργούν λάσπες γύρω και μέσα στο στάβλο.

5) Τακτικός ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας των χώρων των στάβλων με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα.

Τη νύχτα τα ζώα θα πρέπει να παραμένουν μέσα σε στάβλους που ψεκάζονται συστηματικά με εντομοκτόνα.