Ξηροτύρη: “Παράνομο το αγκυροβόλιο στα Βάτικα”

diamartyria Pavlopetri

diamartyria Pavlopetri

Με ερώτησή της προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Τουρισμού, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ασημίνα Ξηροτύρη φέρνει στη βουλή το θέμα του αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων και την ανάγκη ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Παυλοπετρίου.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, “η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, των 5000 χρόνων, που έγινε διάσημη μετά από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του BBC, κινδυνεύει τόσο από την αναβολή των αρχαιολογικών ερευνών όσο και από το παράνομο αγκυροβόλιο στον όρμο Βατίκων, απέναντι από την Ελαφόνησο στη νοτιονατολική Λακωνία.

Οι αρχαιολογικές έρευνες για δεύτερη χρονιά έχουν σκαλώσει μεταξύ των γραφειοκρατικών γραναζιών και των διαφωνιών των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, που πραγματοποίησαν τις έρευνες επί δύο χρόνια με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο διέθετε η τεχνολογία, και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, λίγα μέτρα από τη βυθισμένη πολιτεία αγκυροβολούν πλοία, προδήλως με την ανοχή των αρχών, οπότε φαίνεται να μεθοδεύεται η νομιμοποίηση του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων. Εκτιμάται δε, από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι μεθοδεύεται η μετατροπή της περιοχής σε ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη λόγω των κυοφορούμενων σχεδίων για επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς των διερχομένων πλοίων που εκδιώχθηκαν από την Πύλο λόγω της λειτουργίας μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος”.

Η κ. Ξηροτύρη συνεχίζει αναφέροντας πως “κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής Βατίκων, που μαζί με την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες περισσοτέρους από 200.000 επισκέπτες, βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες πλοία, τα οποία έχουν μετατρέψει τον όρμο σε μόνιμο αγκυροβόλιο, πολύ κοντά στη βυθισμένη πολιτεία και στην ακτή όπου κολυμπούν χιλιάδες άνθρωποι.

Θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η υποβάθμιση της περιοχής από τη ρύπανση σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό.

Το αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο είναι παράνομο γιατί καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι αρχαιολογικές έρευνες οφείλουν να συνεχιστούν και να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη και μοναδική ιστορική κληρονομιά της περιοχής”.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής ρωτά τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να αποφευχθεί η ρύπανση και υποβάθμιση της περιοχής και με ποιο χρονοδιάγραμμα, σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκονται οι αρχαιολογικές έρευνες και με ποιον τρόπο προτίθενται να τις επισπεύσουν, σε ποιους παράγοντες οφείλεται η διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του ξένου πανεπιστημίου και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, και τέλος για ποιο λόγο οι λιμενικές αρχές φαίνεται να δείχνουν ανοχή στο παράνομο αγκυροβόλιο των πλοίων.