Με κομμάτια – σταθμούς από την τριαντάχρονη πορεία τους, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, οι Πυξ Λαξ ξεσήκωσαν όλους όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο. Μπροστά σε περισσότερους από 2.000 θεατές, το δημοφιλές συγκρότημα έφερε θύμισες παλιές, ξυπνώντας νοσταλγικές εικόνες των νεανικών μας χρόνων.

Αυτό που δύο παιδικοί φίλοι στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας ονειρεύτηκαν το 1988, όταν ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας έστησαν την πρώτη τους μπάντα, έγινε το ιστορικότερο και ένα από τα πλέον επιδραστικά συγκροτήματα της χώρας. Με συνολικές πωλήσεις που ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια δίσκους, η μουσική τους χαρακτήρισε την αισθητική των 90s, αφήνοντας ένα δυνατό προσωπικό και ανεξίτηλο στίγμα. Το ’89 πήραν το όνομα Πυξ Λαξ και παρέα με τον Μάνο Ξυδούς, που εργαζόταν στη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ, το 1990 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Τι άλλο να πεις πιο απλό”.

Ακολούθησε μια μακρόχρονη διαδρομή με μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες και συναυλίες. Το 2004 έρχεται η ανακοίνωση ότι ο κύκλος των Πυξ Λαξ κλείνει με μία μεγάλη συναυλία τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε ως δίσκος με τον τίτλο “Τέλος”.

Επτά χρόνια αργότερα, το 2011, σε μια ιστορική πλέον συναυλία στο ΟΑΚΑ, οι Πυξ Λαξ ενώνονται ξανά στη μνήμη του Μάνου Ξυδούς, που είχε φύγει από τη ζωή την περασμένη χρονιά.

Το 2018, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους, οι Πυξ Λαξ κυκλοφορούν το δίσκο “Μια μέρα πριν τον χειμώνα”, κλείνοντας νέα συναυλιακά ραντεβού με τους φίλους τους.

Οι τυχεροί λοιπόν που κατάφεραν να τους απολαύσουν σε μία από τις στάσεις τους, στο Σαϊνοπούλειο, θα έχουν να θυμούνται μία ακόμη μοναδική στιγμή με το δημοφιλέστερο ελληνικό συγκρότημα.