Οδηγίες για τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού

γράφει η ποδολόγος – ποδίατρος Σταυρούλα Πλαγάκη, υπεύθυνη του Κέντρου Θεραπείας Ποδιού


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η νόσος στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Η εμφάνιση υψηλού σακχάρου στο αίμα συνήθως οφείλεται στην έλλειψη ινσουλίνης ή στην αδυναμία της να δράσει. Με τον όρο διαβητικό πόδι εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι που εμφανίζονται από τον αστράγαλο μέχρι και τα δάκτυλα και οφείλονται στην πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη.

Οι βλάβες μπορεί να δημιουργηθούν στο πόδι ενός διαβητικού ως αποτέλεσμα της περιφερικής νευροπάθειας ή περιφερικής αρτηριοπάθειας, σε συνδυασμό με κάποιον τραυματισμό στο πόδι που δεν έγινε αντιληπτός. Οι ασθενείς που πάσχουν από περιφερική νευροπάθεια δεν αισθάνονται τα επώδυνα ερεθίσματα -όπως πίεση ή πόνο- κατά συνέπεια κάποιος μικροτραυματισμός που μπορεί να μην αντιληφθούν, είναι δυνατόν να δημιουργήσει βαθιά πληγή. Αυτή η κατάσταση εάν ενταθεί από τραυματισμό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο και έλκος. Το σημαντικότερο πρόβλημα με το διαβητικό πόδι είναι η μείωση της ροής του αίματος στα αγγεία των ποδιών, που παρατηρείται στην περιφερική αρτηριοπάθεια, που προκαλείται κυρίως από διαβήτη η κάπνισμα.

Στο Κέντρο Θεραπείας Ποδιού φροντίζουμε το διαβητικό πόδι, αντιμετωπίζοντας κατά περίπτωση τον ασθενή.

Οδηγίες για το διαβητικό πόδι

  • Καλό είναι να εξετάζεται συχνά τα πόδια σας, έτσι ώστε εάν εντοπίσετε οποιαδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσετε άμεσα με τον αρμόδιο γιατρό και τον ποδολόγο που θα σας παρακολουθεί.
  • Προσπαθήστε να διατηρείται τα πόδια σας καθαρά, τηρώντας του κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Φορέστε κατάλληλα παπούτσια, πολλά έλκη οφείλονται σε παπούτσια που δεν ταιριάζουν στα πόδια του ασθενούς.
  • Μπείτε στην λογική ότι πρέπει να κάνετε πελματογράφημα και κατασκευή ορθωτικού πέλματος.
  • Εμπιστευτείτε τον ποδολόγο σας για ασφαλή κοπή των νυχιών σας, θεραπεία των καλών και των υπερκερατώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών.
  • Η πρόληψη σώζει: γνωρίζοντας τον εχθρό μας, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Το Κέντρο Θεραπείας Ποδιού βρίσκεται στη Σπάρτη, στη διεύθυνση Διόσκουρων 31 (άνωθεν Εθνικής Τράπεζας). Τηλέφωνα επικοινωνίας 27310 23553 και 6975101897.

Βρείτε τις επίσημες σελίδες του κέντρου

facebook

instagram