Οδηγός για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

xrei

xrei

Οδηγό με τις πιο κρίσιμες απαντήσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίον παρέχονται διευκρινίσεις για το πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές από τους φόρους και τα “χαράτσια” της εφορίας, που έχουν “φουσκώσει” στα 67 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Μέσα από 40 ερωτήσεις-απαντήσεις η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει όλα όσα ισχύουν για τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο, για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων των οφειλετών, για το ακατάσχετο όριο των μισθών, των συντάξεων και των τραπεζικών λογαριασμών, για τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας, για τους τρόπους πληρωμής των χρεών προς το δημόσιο και για τα ηλεκτρονικά παράβολα.

Ειδικά για τις ρυθμίσεις χρεών, από τις απαντήσεις που δίνονται προκύπτει σαφώς ότι οι περισσότερες οφειλές δεν μπορούν πλέον να εξοφληθούν σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις. Μόνο για όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31/12/2012 παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά τις ισχύουσες ρυθμίσεις “δώρον άδωρον” για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, οι οποίοι έχουν φορτωθεί με υπέρογκα χρέη.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών