“-Οικογενειακός Γιατρός! -Ποιος οικογενειακός γιατρός;”

stithoskopio

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Παρασυρμένος από τις σειρήνες που διαφημίζουν τον «οικογενειακό γιατρό» υπέκυψα. Μπήκα στη σχετική ιστοσελίδα, έψαξα, βρήκα, έτριψα τα μάτια μου: ΤΕΣΣΕΡΙΣ προσφερόμενοι από το σύστημα οικογενειακοί γιατροί για τον δήμο Σπάρτης με πληθυσμό 35.600 δημότες!!! Ήτοι 8.900 πολίτες για έναν γιατρό!!!

Παρά την ψυχρολουσία βρήκα το κουράγιο και συνέχισα τη διαδικασία, η οποία κατέληξε σε ένα χαρτί που έπρεπε να υπογράψω και να προσκομίσω με άλλα δικαιολογητικά στην ΤΟΜΥ Σπάρτης.

Με την αφελή απορία “γιατί να μην ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσω των υπηρεσιών του διαδικτύου και να χρειάζεται, περαιτέρω, και η κλασική ελληνική γραφειοκρατία με τη «χαρτούρα» και την ταλαιπωρία του πολίτη”, πήρα τα χαρτιά μου και προσήλθα στην ΤΟΜΥ. Τα πήραν, τα κοίταξαν, μου λένε:

– Ξέρετε… η γιατρός που επιλέξατε «έχει κλείσει».

Το «έχει κλείσει» σήμαινε πως η γιατρός είχε ήδη συμπληρώσει τον προβλεπόμενο από το νόμο αριθμό των 2.250 πολιτών!!!

Κεραυνοβολημένος, ρώτησα:

– Δεν θα ’πρεπε το σύστημα επιλογής να με πληροφορεί ότι ο γιατρός που επέλεξα «έχει κλείσει» ώστε να επιλέξω κάποιον άλλον;

– Δεν ξέρω, κύριε, τι να σας πω… Έχετε γραφτεί στην ΤΟΜΥ;

– Όχι!

– Θα πρέπει να γραφτείτε.

Πήγα στο άλλο γραφείο, γράφτηκα, γύρισα, ρώτησα:

– Και τώρα τι πρέπει να κάνω;

– Θα ξανακάνετε τη διαδικασία επιλέγοντας κάποιον άλλον από τους τρεις εναπομείναντες γιατρούς.

– Μπορείτε, τουλάχιστον, να μου πείτε ποιος γιατρός έχει τους λιγότερους εγγεγραμμένους, για να μην πέσω, πάλι, σε κάποιον που «έχει κλείσει»;

– Δεν το ξέρουμε αυτό, κύριε.

– Δηλαδή, μπορεί να επιλέξω ξανά και να ’ρθω πάλι και να μου πείτε πως ο γιατρός «έχει κλείσει»;

– ….

– Μπορώ, τουλάχιστον, να γράψω μια συνταγή που χρειάζομαι;

– Όχι τώρα. Πρέπει να έρθετε το πρωί στις 8 για να πάρετε αριθμό.

– Μετά τις 8 δεν δίνετε αριθμούς;

– Όχι!

Έφυγα, πήγα στο γιατρό μου, έξω, έδωσα 10 ευρώ, έγραψα μια τρίμηνη συνταγή στο άψε σβήσε, και ηρέμησα.

Θέλω, όμως, να ρωτήσω αυτούς που ψαρεύουν πολιτικά σε θολά νερά, διαφημίζοντας τον «οικογενειακό γιατρό» ως μεγάλη επιτυχία τους:

– Πώς θα κάνουν «οικογενειακό γιατρό» χωρίς γιατρούς;

– Γιατί δεν καλύπτουν θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά τους γιατρούς, ώστε να προσφερθούν να υπηρετήσουν το θεσμό;

– Ακόμα κι αν βρεθούν προσφερόμενοι γιατροί, είναι ποτέ δυνατόν ένας γιατρός να εξυπηρετήσει (σύμφωνα με το νόμο) 2.250 πολίτες;

– Είναι ποτέ δυνατόν 2.250 πολίτες να εξυπηρετηθούν επαρκώς από έναν γιατρό, χωρίς μακροχρόνιες αναμονές στα ραντεβού και χωρίς ουρές στα ιατρεία;

– Αν συνεχιστεί αυτός ο τραγέλαφος, με τις υπάρχουσες συνθήκες, και μείνουν στο δήμο Σπάρτης τέσσερις οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι (σύμφωνα με το νόμο) θα καλύψουν 10.000 πληθυσμού, τι θα απογίνουν οι άλλες 26.000 (περίπου) πολίτες;

– Πόσο πολιτικό θράσος και ποια πολιτική ανεπάρκεια μπορεί να καταλογιστεί σ’ εκείνους που από τη μια προειδοποιούν τους πολίτες ότι «Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής του πληθυσμού σε οικογενειακό ιατρό (γενικό ιατρό ή παθολόγο, παιδίατρο), σας ενημερώνουμε ότι έχετε αυτόματα αντιστοιχισθεί και πρέπει να υποβάλετε αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο οικογενειακό ιατρό της επιλογής σας» κι από την άλλη δεν έχουν εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να έχει ισχύ και ουσία η αυστηρή ενημέρωση;

Δυστυχώς, οι έλληνες δεν είχαμε ΠΟΤΕ μια Υγεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, αλλά μέσα στο καθεστώς των μνημονίων ΚΑΙ η Υγεία υποβαθμίστηκε τραγικά.

Η θεατρική παράσταση με έργο την εξαπάτηση του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αληθινή φροντίδα για μια σωστή πολιτική υγείας υπέρ του λαού. Πίσω από το Βατερλώ του «οικογενειακού γιατρού» και την υποβάθμιση, σ’ όλα τα επίπεδα, της Υγείας βρίσκεται ο σφαγιασμός της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΟΠΥΥ, που προσθέτουν –διαρκώς- επιπλέον πληρωμές στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και τις παροχές υγείας.

Οι οικογενειακοί γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται (όχι με δική τους ευθύνη) να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των μνημονιακών προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό, στις δομές αυτές, προβλέπονται ελάχιστοι γιατροί για πολλές χιλιάδες πληθυσμού και υποστελεχωμένα κέντρα υγείας, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς.

ΚΑΙ η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις πολιτικές και τις συνταγές των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ), υλοποιεί πρόθυμα τις δεσμεύσεις της απέναντι στα «αφεντικά», με μέτρα που επιδεινώνουν την Υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού.

Ο ελληνικός λαός οφείλει να βάλει την Υγεία ως προμετωπίδα του αγώνα του κατά των μνημονίων και να διεκδικήσει σθεναρά ένα σύγχρονο κρατικό σύστημα υγείας, πλήρως στελεχωμένο, με δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα χωρίς πλαφόν και περικοπές, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα και με 24ωρη λειτουργία, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των μεταναστών.