Οικολόγοι Πράσινοι Λακωνίας: “Οι δεματοποιητές είναι τοξικές βόμβες”

Τους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στην εγκατάσταση δεματοποιητή στη Χρύσαφα εξηγούν στην ακόλουθη ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Λακωνίας:

“Η επιστροφή σε λύσεις περασμένων δεκαετιών δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, η σκέψη για εγκατάσταση δεματοποιητή στη θέση Σωτήρα της κοινότητας της Χρύσαφας, αν υλοποιηθεί, μπορεί να έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

α. Τη δυσκολία πώλησης των αγροτικών προϊόντων της (ελιές και λάδι), λόγω ενστάσεων πιστοποιητικών οργανισμών (βιολογικών και συμβατικών).

β. Την υποβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, και ακύρωση της προσπάθειας για ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων της Χρύσαφας, καθώς και μη ένταξή της στον Βυζαντινό Δρόμο Πολιτισμού.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από τις εκκλησίες βυζαντινής εποχής, υπάρχει και το συγκρότημα ναών και μοναστηριών στο ρέμα της Χρυσάφεως, που έχει συγκριθεί με την Πέτρα της Ιορδανίας λόγω της κατασκευής τους μέσα σε βράχο, με μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

γ. Την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, μέσα από την παρουσία τοξικών ουσιών που θα διαφεύγουν από τα δέματα.

δ. Τη συνολική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και την τακτική απειλή για φωτιά στην περιοχή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ε. Την απειλή στην κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς και τη ματαίωση σκέψεων για δημιουργία περιοχής καλλιέργειας αρωματικών φυτών.

Η εμπειρία στην Πελοπόννησο σε δεματοποιητές τούς έχει σωστά κατατάξει στην κατηγορία των τοξικών βομβών, γι’ αυτό και είναι προφανές ότι ο προσανατολισμός πρέπει να είναι σε μία οικολογικά βιώσιμη μελέτη που πρέπει να εκπονήσει ο δήμος Σπάρτης βασισμένη στη διεθνή εμπειρία της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της διαλογής στην πηγή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Λακωνίας δηλώνουν ότι στέκονται δίπλα στις προσπάθειες των χρυσαφιτών αλλά και όλων των κατοίκων των Θεραπνών, και δεν θα επιτρέψουν σε οικονομικά και άλλα συμφέροντα λύσεις που θα καταστρέψουν για τις επόμενες δεκαετίες την περιοχή του Πάρνωνα”.