Οι άξονες της επίσκεψης Φάμελλου στη Λακωνία

Την ευκαιρία να συζητήσει με υπηρεσιακούς παράγοντες, τους δημάρχους του νομού αλλά και απλούς πολίτες είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, που χθες επισκέφθηκε τη Λακωνία.

Το πρωί συναντήθηκε με στελέχη της Διεύθυνσης Δασών και των δασαρχείων με αντικείμενο τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια μετείχε σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δήμων.

Εκτός από το ζήτημα των χαρτών, βασικό θέμα στην επίσκεψη Φάμελλου υπήρξε και εκείνο της διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πιο αργοπορημένη στο ζήτημα αυτό και πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις.

Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τον μεσαίωνα των χωματερών…

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε “Ευαγγέλιο” τον κάθε περιφερειακό σχεδιασμό, τον οποίο οι δήμοι θα πρέπει ως συλλογικότητα να υλοποιούν. Φυσικά στις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να συναινεί και το περιφερειακό συμβούλιο, ενώ τελικός κριτής του όποιου μοντέλου διαχείρισης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρέχει τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία στους δήμους, όπως και την πολιτική στήριξη, εντούτοις οι δράσεις των ΟΤΑ θα πρέπει να είναι ενιαίες και όχι μεμονωμένες.

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός αξιωτούχος γνώρισε από κοντά και αποτίμησε θετικά το σύστημα που εφαρμόζεται στον δήμο Σπάρτης, στον οποίο αναγνώρισε “μεγάλο συντελεστή καθαριότητας”. Σημείωσε πάντως πως δεν συμβαίνει το ίδιο και σε όλη τη χώρα.

Κλείνοντας το ζήτημα των αποβλήτων υπογράμμισε τον χρόνο που πιέζει λόγω των προστίμων και της μεγάλης πληγής των ΧΑΔΑ, ενώ ανέφερε πως βασικό ζητούμενο είναι το να αυξηθεί η ανακύκλωση και όχι το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Φάμελλου και στη συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ έγινε αναφορά και σε άλλα ζητήματα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, η μείωση της ανεργίας, το επίκαιρο θέμα των συμβασιούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ρυθμίσεις για το κυνήγι κ.ά.