Οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν την αναστολή λειτουργίας των Πανεπιστημιακών τμημάτων

Στην παρακάτω δήλωση προχώρησαν οι βουλευτές Πελοποννήσου του Σύριζα Σταύρος Αραχωβίτης, Ιωάννης Γκιόλας, Γεώργιος Παπαηλιού, Αλέξης Χαρίτσης και Γεώργιος Ψυχογιός σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία τριάντα επτά νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τρία τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

“Μοναδικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται να είναι η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Μετά την κατάργηση της νομικής σχολής του πανεπιστημίου των Πατρών και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τελευταίο τους κατόρθωμα είναι η αναστολή λειτουργίας τριάντα επτά νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Μεταξύ τους, και τρία τμήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Αγροτικής Οικονομίας στο Άργος, το Στατιστικής και αναλογιστικής Επιστήμης στη Σπάρτη και το Δημόσιας Υγείας στην Τρίπολη, τα οποία θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβρη του 2020.

Χαρακτηριστικό της βιασύνης τους να ακυρώσουν τα μέτρα στήριξής της δημόσιας εκπαίδευσης της κυβέρνησης του Σύριζα, είναι ότι αμέλησαν όχι μόνο να προχωρήσουν σε στοιχειώδη διάλογο με τα ιδρύματα, αλλά ακόμη και να συμβουλευτούν τις σχετικές αποφάσεις λειτουργίας των τμημάτων, προχωρώντας στην αναστολή του τμήματος Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί από το τρέχουν ακαδημαϊκό έτος με 100 φοιτητές!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δικαιολόγησε την προσθήκη του παραπάνω τμήματος στη λίστα ως παραδρομή. Η απόφαση αναστολής των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, ωστόσο, δεν αποτελεί παραδρομή αλλά είναι ενδεικτική της νοοτροπίας της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου. Κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, υποβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων, αγνόηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων.

Πολύ περισσότερο όμως, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα μόνο μέρος της συνολικότερης στόχευσης της κυβέρνησης της ΝΔ για την Παιδεία. Κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο στις σχολές, περικοπές στη χρηματοδότηση, αναστολή διορισμών και μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κτήμα όλης της κοινωνίας και κάθε απόπειρα συρρίκνωσης του και αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του στρέφεται εναντίον της. Η προσπάθεια της ΝΔ να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν την τετραετία 2015-2019 από την κυβέρνηση του Σύριζα στη δημόσια Παιδεία, θα μας βρει σθεναρά απέναντι της”.