Οι δημότες Μονεμβασίας ενημερώθηκαν υπεύθυνα για τη σωστή χρήση αντιβιοτικών και εμβολίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο δήμο Μονεμβασίας η ενημερωτική εκδήλωση γισ τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχετικής ενημερωτικής εκστρατείας που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κ. Δήμητρα Καββαθά, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, δ’ πανεπιστημιακής κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν». Η κ. Καββαθά αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε μάλιστα παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς, έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, αλλά και το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων σε αυτά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας, αν ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε το τέλος των αντιβιοτικών, εφόσον δεν φαίνεται ότι θα κυκλοφορήσουν νέα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος η κ. Καββαθά αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή του εμβολίου της γρίπης (το Νοέμβριο κάθε χρόνο) και του πνευμονιοκόκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού τους.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των δημοτών για το θέμα των εμβολίων, αλλά και η ανάγκη της σωστής ενημέρωσης από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κάτοικοι και επαγγελματίες υγείας της περιοχής. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κ. Ζωή Νεραντζουλάκη – Ρεπαπίνου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα υγείας του δήμου Μονεμβασίας.