Οι ενέργειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη θεομηνία

Πριν και μετά την αποκατάσταση στο δρόμο Αγίου Γεωργίου προς Βρονταμά

Όπως ενημερώνει το γραφείο της αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε με το σύνολο των υπηρεσιών της στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Λακωνίας, έπειτα και από εντολή του περιφερειάρχη κ. Τατούλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από τη θεομηνία που έπληξε το νομό.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, πολλές περιοχές πλημμύρισαν. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές. Εκτεταμένες καταστροφές σημειώθηκαν στο σύνολο σχεδόν των οικισμών του δήμου Ευρώτα, στις δημοτικές ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φάριδος, Καρυών και Σπάρτης του δήμου Σπάρτης, στη δημοτική Ενότητα Μολάων του δήμου Μονεμβασίας, στις δημοτικές ενότητες Γυθείου και Σμύνους, καθώς και στην τοπική κοινότητα Κρυονερίου Οιτύλου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τις υπ΄ αριθμόν 6381, 6382, 6348 και 6380/8.9.2016 αποφάσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη οι παραπάνω περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση”, σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης και εξηγεί πως από το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου η ΠΕ Λακωνίας έχει διαθέσει μηχανήματα (υπηρεσιακά και μισθωμένα) αλλά και προσωπικό, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση των ζημιών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενες υπηρεσίες (πυροσβεστική, αστυνομία, πολιτική προστασία κτλ).

Ταυτόχρονα, με απόφαση του περιφερειάρχη ορίστηκε η επιτροπή καταγραφής ζημιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που ήδη επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές για έλεγχο και αποτίμηση των ζημιών.

Εξάλλου, τεχνικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Λακωνίας περιόδευσε και κατέγραψε τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη θεομηνία, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση αποκατάστασή τους. Παράλληλα κατήρτισε πρόγραμμα προτεινόμενων έργων αποκατάστασης, το οποίο στάλθηκε προς έγκριση, καταρχήν στο περιφερειακό συμβούλιο και μετά στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, για χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Εργασίες αποκατάστασης έχουν συντελεστεί ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, όπως στο δρόμο Γράμμουσας – Βρονταμά, που είχε υποστεί μεγάλης έκτασης υποχώρηση του πρανούς αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του.

Επίσης, εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Ευρώτα πραγματοποιούνται στα εξής σημεία: επί της εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτης στους Βουτιάνους, στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από 41ο έως στο 51ο χλμ, σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου στις δημοτικές ενότητες Φάριδος και Οινούντος του δήμου Σπάρτης, στη διασταύρωση Ασωπού – Παπαδιανίκων στην ευθεία των Μολάων, από διασταύρωση Απιδιάς μέχρι είσοδο Μολάων (Γκαγκανιά), Απιδιά – Άγιος Δημήτριος, στο οδικό τμήμα μεταξύ Σκάλας – Βλαχιώτη, στα Χάνια Βασιλακίου επί της εθνικής οδού προς Γύθειο, στον ποταμό Σμύνος στο ύψος του οικισμού Αρχοντικό, έξοδος Καλλιθέας προς Τζίντζινα.

Σημαντική είναι και η συνδρομή του στρατού. Μετά από αίτημα του κ. Τατούλη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε μηχανήματα που μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή προκειμένου να συνδράμουν το έργο της ενίσχυσης του αναχώματος του Ευρώτα και της προστασίας της περιοχής Έλους – Λέημονα από ενδεχόμενες νέες πλημμύρες.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης μετέβησαν στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν στη σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των καταστροφών από τη θεομηνία και ζήτησαν από τους αρμόδιους υπουργούς τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών.