Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Μολάων τίμησαν την Πρωτομαγιά διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας

Με συμβολική κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο στήριξε τη χθεσινή πανελλαδική απεργία ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων. Οι συμμετασχόντες απαίτησαν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την ικανοποίηση των εξής αιτημάτων:

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Να καλυφθούν οι 30.000 κενές θέσεις όλων των κλάδων σε νοσοκομεία – κέντρα υγείας – Πρόνοια. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και οι βάρδιες ετοιμότητας λόγω έλλειψης προσωπικού.

– Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

– Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και εργαζομένων άλλων σχέσεων εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία, οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του ΕΣΥ.

– Ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Άμεση ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων ανεξάρτητων από τα νοσοκομεία.

– Άμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ – ΜΕΘ νεογνών πανελλαδικά, που είναι αναγκαίες και σε καιρό μη πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

– Επίταξη και όχι ενοικίαση ιδιωτικών ΜΕΘ και κλινικών, για να καλυφθούν οι άμεσες και έκτακτες ανάγκες της πανδημίας.

– Όχι στη μετατροπή του ΕΣΥ αποκλειστικά σε σύστημα αντιμετώπισης του Covid-19. Δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα χειρουργεία και την ένταξη στις ΜΕΘ έχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας.

– Όχι στους μειωμένους προϋπολογισμούς και στην υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Αύξηση του βασικού προϋπολογισμού για την υγεία και τα νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε έμψυχο και τεχνικό υλικό. Να μην εξαρτώνται τα νοσοκομεία από δωρεές και ΕΣΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους.