Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις προωθούμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

“Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετέχει στις «διαβουλεύσεις», «ζυμώσεις» και συνεννοήσεις των παρατάξεων της Νέας Πελοποννήσου του κ. Τατούλη, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων για να βρουν φόρμουλα «αντίδρασης» (!) στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του «Κλεισθένη» που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ”. Με τα λόγια αυτά συνοψίζει τη θέση της η προσκείμενη στο ΚΚΕ περιφερειακή παράταξη. Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκου Γόντικα, στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου (22/7) για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση:

“Οι λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες της κυβέρνησης της ΝΔ συνεπικουρούμενης από το ΠΑΣΟΚ από τη μια μεριά και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι ένα ακόμα επεισόδιο αποπροσανατολισμού.

Η πραγματικότητα είναι ότι τις αντιδραστικές αλλαγές στην κεντρική, περιφερειακή και τοπική διοίκηση τις οποίες προώθησαν τα τελευταία είκοσι χρόνια όλες οι κυβερνήσεις τις στήριξε η πλειοψηφία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, άσχετα ποιο κόμμα ήταν στην κυβέρνηση, ποιο κόμμα είχε την ευθύνη του δήμου ή της Περιφέρειας.

Με την εφαρμογή τους η τοπική και περιφερειακή διοίκηση άνοιξε ένα νέο πεδίο για την άνθηση της επιχειρηματικότητας. Οι δήμοι και οι περιφέρειες, οι διαφόρων ειδών συμπράξεις τους με επιχειρηματίες, οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι αναπτυξιακές ΑΕ, τα διαδημοτικά δίκτυα εξοπλίστηκαν για να στηρίζουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων με τους αντιλαϊκούς ευρωενωσιακούς κι επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμβάλλοντας στον περιορισμό των κοινωνικών κι εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που δένει τον «Καποδίστρια» με τον «Καλλικράτη» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τον «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα μεταρρύθμιση της ΝΔ τώρα. Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των περιφερειών και δήμων δεν γίνονται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Αποσκοπούν να γίνουν πιο ικανές και αποτελεσματικές, προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους. Να ενισχυθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας στις υπηρεσίες τους, η διαχείριση της ακραίας φτώχειας που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Οι κοκορομαχίες σας σε επιμέρους υπαρκτές ή ανύπαρκτες αντιπαραθέσεις δεν σας δυσκόλεψαν καθόλου να είστε συνδαιτυμόνες στα περσινά «αναπτυξιακά συνέδρια» όλοι μαζί «αντιπολιτευόμενοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες με κυβερνητικά στελέχη.

Το σύνολο των αστικών κομμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη σας σε ΚΕΔΕ κι ΕΝΠΕ διαγωνίζεστε για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία της «αποκέντρωσης» και της «επιχειρηματικότητας». Διαχειριστήκατε και υλοποιήσατε σε πλήρη σύμπνοια την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Εμείς το ΚΚΕ απορρίπτουμε και τις παλιές και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση.

Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και γίνονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμιά φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Καλούμε όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι και οι περιφέρειες θα γίνουν πιο λειτουργικοί και πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής.

Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν ιδιαιτερότητες της τοπικής διοίκησης, σε ιαχές περί χάους κι ακυβερνησίας δήμων και περιφερειών κι άλλα τέτοια.

Να δράσουμε με αφετηρία τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, με όρους λαϊκής αντιπολίτευσης, στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, κεφαλαίου απαιτώντας:

• Την πλήρη χρηματοδότηση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

• Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στο κεντρικό κράτος γιατί σπάει το ενιαίο σε βασικούς τομείς και φορτώνει το κόστος στις πλάτες του λαού.

• Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

• Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

• Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για στήριξη της λαϊκής οικογένειας, του παιδιού, των γερόντων για τη λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και στον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας.

Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο, σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα υγείας, πρόνοιας, παιδείας.

Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο αξιοποιώντας το φυσικό και παραγωγικό πλούτο που διαθέτει η χώρα”.