Οι καφενόβιοι φέρνουμε την ανάπτυξη

γράφει ο Σταμάτης Παπαδάτος


Το εσπρέσο θα πωλείται κατά 0,22 λεπτά φθηνότερα και ο καπουτσίνο κατά 0,24 λεπτά… και έτσι οι μαγαζάτορες περιμένουν να γεμίσουν τα μαγαζιά τους, να αυξηθεί η ζήτηση για καφέ και ροφήματα και να ξεκινήσει η ανάπτυξη!

Τι να πω εγώ, προφανώς αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις ξέρουν καλύτερα.

Τα εισοδήματα του καταναλωτή, τα οποία συρρικνώθηκαν από παντού και αρκετά με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και συνεχίζουν με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αρπαγή τεράστιων κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τον ΕΝΦΙΑ, την εκ περιτροπής εργασία, την τετράωρη εργασία, την ανεργία κλπ… τα υπολογίζει κανείς;

Απ’ όσα ξέρουμε από τα σχολικά και πανεπιστημιακά συγγράμματα αυτά τα εισοδήματα είναι που κινούν την κατανάλωση, τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, την αύξηση της παραγωγής και προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, την ανάγκη για νέες προσλήψεις, την αύξηση της απασχόλησης και έτσι ξεκινάει ο κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

Το αντίθετο, η στήριξη των επιχειρήσεων, άρα της παραγωγής και της προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ είναι απαραίτητο προσωρινά για επιβίωση και μόνο, όταν υπάρχει συρρίκνωση των εισοδημάτων του καταναλωτή άρα και μείωση της ζήτησης, από μόνο του δεν θα βγάλει την οικονομία από την ύφεση. Άλλωστε οι επιδοτήσεις και τα δάνεια στις επιχειρήσεις εξανεμίζονται στα γρήγορα (ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα) και επανερχόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Αυτά άραγε δεν τα ξέρουν οι άριστοι που πληρώνονται αδρά για να ορίζουν την οικονομική πολιτική και να καθορίζουν τις τύχες της χώρας και τις δικές μας; Δεν τα έμαθαν στα μεγάλα πανεπιστήμια; Γιατί εμείς στα ταπεινά ελληνικά σχολεία τα μαθαίναμε από το γυμνάσιο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διολισθαίνει κάθε μέρα προσπαθώντας να βάλει τη δημοκρατία σε καραντίνα. Άλλωστε όπως έχουμε μάθει και από τους γηραιότερους, δεν μπορείς να βάλεις ξινισμένο κρασί σε νέα μπουκάλια και να ελπίζεις ότι θα ξαναγίνει καλό κρασί. Μια παλιά ιδέα όπως και να την πλασάρεις, παλιά ιδέα παραμένει. Αν δε σου βγαίνει μια πολιτική επί δεκαετίες και δεν έχει βγει σε καμιά χώρα που ακολουθεί την ίδια πολιτική γραμμή, γιατί θα σου βγει τώρα;