Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα… τα μνημόνια μένουν

stilo

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Να είναι καλά οι κυβερνήτες μας!!! Και να θέλουμε να ξεχάσουμε ποια πολιτική υπηρετούν φροντίζουν να μας το θυμίζουν και μάλιστα πολύ έντονα:

1. Όταν ο Σύριζα ψήφιζε (στα πλαίσια του δικού του 3ου μνημονίου) τον εξοντωτικό για τους συνταξιούχους νόμο Κατρούγκαλου, η Νέα Δημοκρατία τον κατήγγειλε και ο κ. Μητσοτάκης, προεκλογικά, είχε δεσμευθεί ότι θα τον καταργήσει.

Τώρα η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δεν μιλούν για κατάργηση του νόμου “Κατρούγκαλου αλλά για κατάργηση “κάποιων διατάξεων” που ενδεχομένως κριθούν «αντισυνταγματικές”!

2. Όταν ο Σύριζα και ο κ. Τσίπρας επανυπολόγιζαν και μείωναν τις παλιές συντάξεις, θεσπίζοντας την περίφημη “προσωπική διαφορά”, καθησύχαζαν τις ανησυχίες των συνταξιούχων με το πρόσχημα ότι η προσωπική διαφορά δεν θα καταργηθεί αλλά θα απορροφηθεί μέσω του συμψηφισμού της με τις αυξήσεις που θα δίνονταν!

Τώρα η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι κατήγγειλαν τότε την κυβέρνηση Σύριζα, όχι μόνο διατηρούν την προσωπική διαφορά αλλά υλοποιούν και την πολιτική που σχεδίαζε ο Σύριζα, δηλαδή οι όποιες αυξήσεις θα προκύψουν (αν προκύψουν) για τις συντάξεις δεν θα δοθούν στην πλειονότητα των παλαιών συνταξιούχων αλλά θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά!

3. Οι προθέσεις των μνημονίων για τις συντάξεις φαίνονται ολοκάθαρα στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο Σύριζα, στην οποία οι προβλεπόμενες περικοπές υπολογίζονταν ως εξής:

Από τη μείωση ή κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς”στις κύριες συντάξεις:

2,262 δισ. ευρώ το 2019, 2,358 δισ. το 2020 και 2,505 δισ. το 2021.

Από την αντίστοιχη μείωση στις επικουρικές συντάξεις:

232 εκατ. ευρώ το 2019, 225 εκατ. ευρώ το 2020 και 218 εκατ. ευρώ το 2021.

Άρα, οι προϋπολογισμένες συνολικές απώλειες είναι:

2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021.

Δηλαδή, μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα, που ψήφισε και ξεκίνησε ο Σύριζα και συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία, στην τριετία 2019 – 2021, οι περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ.

Είναι πλέον φανερό, ότι εδώ και 24 περίπου χρόνια (από τότε που λήφθηκαν οι αποφάσεις από τα ντόπια και ξένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα για το “ξετίναγμα” της Ελλάδας) οι κυβερνήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα όργανα υλοποίησης αυτής της ανθελληνικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Κάθε κυβέρνηση, από το 1996 (τουλάχιστον) και μετά, ανέλαβε να υλοποιήσει ένα μέρος του σχεδίου εξόντωσης της χώρας. Όταν τα “σκοτεινά κέντρα” διαπίστωναν κόπωση και δυσκολίες εξαιτίας της λαϊκής αντίδρασης και οργής, έφερναν στην εξουσία μιαν άλλη, “φρέσκια” κυβέρνηση, η οποία (μέχρι να φθαρεί κι αυτή) συνέχιζε την ξενόδουλη πολιτική με τελικό στόχο την ολοκλήρωσή της.

Αυτό είναι και το νέο σκηνικό που στήθηκε με την αποχώρηση του Σύριζα και την αντικατάστασή του με τη Νέα Δημοκρατία. Το σκηνικό του ελληνικού θεάτρου άλλαξε, αλλά συνεχίζει να παίζεται το ίδιο έργο:

“Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα… τα μνημόνια μένουν”

Πραγματικά ο ελληνικός λαός και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε διαφορετικό από εκείνους που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Ο ελληνικός λαός οφείλει να αναζητήσει στα αριστερά του τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που θα βγάλουν τη χώρα από τη δυστυχία, το ξεπούλημα και την εξάρτηση κι αν δεν τις βρει, οφείλει να τις δημιουργήσει το γρηγορότερο.