“Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;”

KNE

KNE

Ανακοίνωση του τομεακού συμβουλίου της ΚΝΕ Λακωνίας, με αφορμή τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Φυλετικών Διακρίσεων» του ΟΗΕ:

«Οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών, έλληνες και μετανάστες, ζούμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε στις ίδιες γειτονιές, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες για τη ζωή και το μέλλον μας, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των φοιτητών στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού από το καθεστώς του απαρτχάιντ, η ρατσιστική βία εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο.

Στην ίδια τη μητρόπολή του, τις ΗΠΑ, πληθαίνουν οι δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία, που μένουν μάλιστα ατιμώρητες από τη δικαιοσύνη, αναβιώνει η δράση εγκληματικών ρατσιστικών οργανώσεων, όπως της γνωστής Κου-Κλουξ-Κλαν και άλλων. Αλλά και στην ΕΕ, που υποκριτικά και στα λόγια καταδικάζει το ρατσισμό, ο ρατσισμός δηλώνει “παρών”, με το κυνηγητό ή τη στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών και προσφύγων, τις γειτονιές-γκέτο των μεγαλουπόλεων, όπου ζουν απομονωμένοι ακόμη και οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Σήμερα το ενδιαφέρον του ΟΗΕ, της ΕΕ, των κυβερνήσεων στην Ελλάδα για το ρατσισμό είναι υποκριτικό. Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕ, το ΝΑΤΟ με τη συνενοχή του ΟΗΕ πρωταγωνιστούν σε πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στους λαούς (Γιουγκοσλαβία, Συρία, Λιβύη, Ουκρανία, Παλαιστίνη κλπ). Αυτοί οδηγούν με τις πολιτικές τους στη μετανάστευση και το ξερίζωμα των λαών.

Η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό είναι η συνθήκη Σένγκεν, Δουβλίνο 2 και 3, συνθήκες που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε “αποθήκη ψυχών”, αφού οι περισσότεροι μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα, αλλά εγκλωβίζονται θέλοντας να ταξιδέψουν αλλού.

Τα αποτελέσματά της πολιτικής αυτής δεν είναι άλλα από το φράχτη στον Έβρο, τα ναρκοπέδια, τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν κολαστήρια όπως η Αμυγδαλέζα, κρατώντας εγκλωβισμένα και δεκάδες μικρά παιδιά.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει μετανάστες από την Αμυγδαλέζα και τους αφήνει στην περιπλάνηση, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς κέντρα υποδοχής που να ευνοούν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής για αυτούς και τις οικογένειές τους, ούτε τους παρέχουν έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν. Την ίδια στιγμή καλλιεργείται κλίμα ανοχής στην εγκληματική-φασιστική Χρυσή Αυγή!

Οι οικογένειές μας ζουν στη φτώχεια, στην ανεργία και την περιπλάνηση. Οι επιχειρηματίες, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις που συγκροτούν την ΕΕ “παλεύουν” για τα δικά τους κέρδη, για να μειώνεται το μεροκάματο των γονιών μας, να έχουμε όλο και λιγότερα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή δεν θέλουν αντιδράσεις από τους λαούς, ούτε αλληλεγγύη μεταξύ τους. Δημιουργούν αντιθέσεις μεταξύ εθνικοτήτων, λαών, μεταναστών και ντόπιων.

Ο ρατσισμός και ο φασισμός γεννιέται μέσα από τα σπλάχνα του ίδιου του καπιταλισμού, είναι παιδί του!

Μπορούμε σαν μια γροθιά, σαν μια οργανωμένη δύναμη να δυναμώσουμε τον αγώνα, την πάλη για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή που μας αξίζει!

Να δυναμώσουμε στην πράξη το “όλοι για έναν και ένας για όλους”. Ακόμα περισσότερο έχουμε ανάγκη να παλέψουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς αδικίες. Μια κοινωνία που δε θα γεννά προβλήματα, θα είναι κυρίαρχος ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους.

Η πάλη κατά του ρατσισμού, του φασισμού, σημαίνει πάλη υπέρ του λαού, σημαίνει πάλη για να ανατραπεί η εκμετάλλευση.

Για τους κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ, κάθε μέρα είναι μέρα ενάντια στο φασισμό! Κάθε μέρα είναι μέρα πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, τα σημερινά προβλήματα, τις διακρίσεις».