“Οι πικραμένοι, τα καθρεφτάκια και η ταμπακιέρα”

γράφει ο Γιώργος Πουλοκέφαλος


Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν και παραμένει κυρίαρχο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας και τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται ψηλά ως θέμα επικαιρότητας αλλά και ως ζητούμενο.

Δυστυχώς όμως για μία ακόμη φορά απασχόλησε αυτό το θέμα το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου για να εισπράξει αυτή η κοινωνία υποσχέσεις, δημαγωγία και άκρατη υποκρισία.
Ανανεώθηκε η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και αυτό προπαγανδίστηκε από την περιφερειακή αρχή ως επίτευγμα!
Ε και; Eίναι το απλό αυθόρμητο ερώτημα!
Και το 2014 είχε ανανεωθεί η ίδια σύμαβαση και πολύ πιο πριν το 2012!
Και τι έγινε; Τίποτα!

Αν τα ζητήματα του τόπου λύνονταν με τους συνήθεις «δεκάρικους» του Πέτρου σε κάθε ΠΕΣΥ και το επακόλουθο δελτίο τύπου, τότε δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα! Θα είχαν λυθεί όλα τα θέματα της Πελοποννήσου!
Άνθρακες όμως ο θησαυρός! Όσο και αν επιμένει η περιφερειακή αρχή να βερμπαλίζει και να προσπαθεί να κρύψει την απραξία της ακόμη και την ανικανότητά της κάτω από το μέτωπο καπνού που κάθε φορά εκπέμπει, δεν θα καταφέρει τίποτα. Αυτή η κοινωνία γνωρίζει, έμαθε πλέον!
Είναι υποψιασμένη για το παραμύθι της ένοχης ανακαινισμένης «παλιατσαρίας» του σύγχρονου πολιτικαντισμού των επίπλαστων κόσμων, που νομίζει ότι κάθε φορά μπορεί αχρεωστήτως να πουλά «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς!

Αν κάτι ελπίζει η κοινωνία της Λακωνίας ότι θα τρέξει στο θέμα του νέου μουσείου, αυτό προήλθε από την πίεση που ασκήθηκε από τους ίδιους τους πολίτες και από τη συλλογή των 1500 υπογραφών! Που θα έπρεπε βεβαίως να είναι πολύ περισσότερες! Αλλά ας είναι!

Έχουν χαθεί ήδη 7 ολόκληρα χρόνια από την ολιγωρία της περιφερειακής αρχής στο θέμα αυτό! Φαρσοκωμωδία κατάντησε πλέον η επίκληση κάθε φορά της δήθεν βούλησής της για την πραγμάτωση του αιτήματος, αλλά ας όψονται οι «πικραμένοι»!

Ποιοι πικραμένοι; Εκείνοι που πασχίζουν να γίνει το όνειρο πράξη! Εκείνοι που προσπαθούν να αφυπνίσουν μια υπνώτουσα κοινωνία και να απαιτήσει αυτό που της οφείλουν, αυτό που της χρωστάνε!
Όμως αυτοί που απέκρυψαν τη λεγόμενη και «προμελέτη Φούρκα», που βέβαια δεν ήταν εγκεκριμένη, αλλά υπήρχε και περίμενε ολοκλήρωση!
Γιατί τώρα η Σπάρτη θα μπορούσε να είχε και μουσείο, αν είχε προχωρήσει εκείνη η ευκαιρία με τη συνδρομή του ιδρύματος Νιάρχου!
Αλλά είπαμε! Ας όψεται το μείγμα δόλου και βλακείας!

Τώρα θα περιμένουμε ακόμη άλλους 12 μήνες για τη μουσειολογική μελέτη, άλλον έναν χρόνο για το φάκελο του έργου και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, άλλα δύο χρόνια για τη μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης, άλλον έναν χρόνο για τη δημοπράτηση και τον έλεγχο της διαδικασίας και άλλα τέσσερα χρόνια για την κατασκευή του έργου! Σύνολο 8 χρόνια παρακαλώ, αν όλα γίνουν απρόσκοπτα!

Και αυτά βεβαίως αν βρεθεί χρηματοδότηση για τα απαιτούμενα τουλάχιστον 25 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή!

Αυτό μας είπε η περιρρέουσα «πλεονασματική» σοφία της περιφερειακής αρχής! Οι αυθεντίες του παράλληλου σύμπαντος!

Για να μη χαθεί βέβαια και αυτή η ευκαιρία, υπάρχει ανάγκη αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, των πικραμένων κατά τη δήλωση του κ. Τατούλη, ώστε να πάρει δυναμικά ο ίδιος ο κόσμος αυτό που του ανήκει!