Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα Λακώνων Ποιητών στο διοικητήριο. Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την ευκαιρία να δει αναρτημένες τις προτάσεις όλων των συμμετασχόντων.

Στην εκδήλωση, που αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, παρευρέθη πλήθος κόσμου, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για το πολύπαθο αυτό έργο.

Από τις σημαντικότερες και πιο φορτισμένες στιγμές της πολύχρονης θητείας της χαρακτήρισε η αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα τη χθεσινή εκδήλωση. Όπως δήλωσε, “έχουμε την ολοκλήρωση ενός σημαντικού διαγωνισμού, που θέτει τις βάσεις για ένα έργο που ως περιφερειακή αρχή οραματιστήκαμε και ως πόλη περιμέναμε καιρό. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης σταματά να υπάρχει ως ιδέα και ως αίτημα, παίρνει σάρκα και οστά, γίνεται συγκεκριμένο και παίρνει μορφή”.

Ακολούθως η προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΚ κ. Πάντου ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, την κ. Τζανετέα, καθώς και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αφού όπως είπε κατάφεραν επιστημονικά και με έμπνευση να περατώσουν ένα δύσκολο εγχείρημα με υψηλές απαιτήσεις, που αποτέλεσε ιστορική πρόκληση για την ανάδειξη της διαχρονικής φυσιογνωμίας της πόλης και του ελληνικού πολιτισμού ευρύτερα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης η οποία προέβη στην επιλογή των βραβευμένων έργων εξέφρασε την απόψη πως ο χρόνος για την εκπόνησή τους ήταν βραχύς αλλά το αποτελέσματα πολύ υψηλού επιπέδου, γι’ αυτό και η τελική κρίση υπήρξε αρκετά δύσκολη. Όπως διευκρίνισε, για την τελική επιλογή τα τρία κύρια χαρακτηριστικά που όφειλαν να διαθέτουν τα έργα και αποτελούσαν τους όρους που έθετε ο διαγωνισμός ήταν η άριστη μουσειολογική προσέγγιση, ο εναρμονισμός που έπρεπε να υπάρχει στο νέο κτίριο με το διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο του Χυμοφίξ, καθώς και η δυνατότητα μελλοντικών ανασκαφών σε όλη την περιοχή της τοποθεσίας του οικοπέδου. Όπως εξήγησε, ανάμεσα στις συμμετοχές υπάρξαν έργα με πολύ καινοτόμο χαρακτήρα, που δυστυχώς όμως δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στο τελικό σχέδιο της βράβευσης γιατί δεν ικανοποιούσαν όλα τα κριτήρια που έθετε ο διαγωνισμός: είτε δημιουργούσαν πρόβλημα με τους αρχαιολογικούς χώρους που δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί είτε είχαν θέμα με την ανάδειξη του Χυμοφίξ.

Η εκδήλωση έκλεισε με την αναλυτική παρουσίαση του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού, από το οποίο θα προκύψει και η μορφή του έργου.