ΟΙ.ΠΟ.Κίνηση: “Αποκαλύπτεται η απάτη των αιολικών πάρκων στη Μάνη”

anemogennitries

anemogennitries

Για «αποκάλυψη της απάτης των αιολικών πάρκων» κάνει λόγο η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης. Σε επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρός της κ. Κυριάκος Κοττέας και ο γενικός γραμματέας κ. Κυριάκος Ζηλάκος, καταγγέλλουν πως το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφασή του επιχορηγεί εταιρεία με δέκα εκατομμύρια ευρώ για μηδέν θέσεις εργασίας, περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και της περιουσίας των μανιατών.

Όπως αναλυτικά αναφέρουν, «το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 25705/ΥΠΕ/6/00080/Γ/Ν.3908/2011/27-5-2014 απόφασή του επιχορηγεί την “ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ ΑΕ” με το ποσό των 10.478.430 ευρώ για την κατασκευή του αιολικού πάρκου “Προφήτης Ηλίας”.

Στο σχετικό έγγραφο δηλώνεται ότι “ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της, ανέρχονται σε 0,00”. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο φτάνει τα 34.928.100 ευρώ.

Η ΟΙ.ΠΟ.Κίνηση Μέσα Μάνης, μαζί με άλλους 30 τοπικούς συλλόγους και πανελλήνιες περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχει προσβάλει με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας –η εκδίκαση έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές– την εγκατάσταση του “πάρκου” αυτού, μαζί και άλλων τριών (48 ανεμογεννήτριες), όλων στο βουνά της Μάνης και σε περίοπτη θέση από τους παραδοσιακούς οικισμούς και τουριστικές περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ο αριθμός των ανεμογεννητριών στο δήμο Ανατολικής Μάνης μπορεί να φθάσει στις 219 ανεμογεννήτριες 120 μέτρων η κάθε μια, σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης από την Αρεόπολη έως και τη Βάθεια. Παράλληλα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εκδόσει άδεια παραγωγής για 96 ανεμογεννήτριες, ενώ ήδη για 48 ανεμογεννήτριες έχει εκδοθεί και η απαραίτητη υπουργική απόφαση (Παπακωνσταντίνου) για την εγκατάστασή τους. Πρόκειται για την υπουργική απόφαση που αφορά στα 4 “αιολικά πάρκα”, για την οποία έχει γίνει η προσφυγή στο ΣτΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι μαζί με τα αιολικά πάρκα διανοίγονται παράνομα και δεκάδες χιλιόμετρα δήθεν “δασικών δρόμων” στα πετρώδη βουνά της Μάνης, διαλύοντας την αισθητική και περιβαλλοντική συνέχεια του μοναδικού και ιστορικού μανιάτικου τοπίου. Και όλα αυτά με σοβαρότατες αμφιβολίες για την πραγματική απόδοση τέτοιων έργων παρόλα τα εκατομμύρια τα οποία χρεώνεται ο ελληνικός λαός.

Η συνολική επένδυση και για τα συγκεκριμένα τέσσερα πρώτα “αιολικά πάρκα” ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος της απάτης αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η “ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ ΑΕ” στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε για να εγκριθεί η επένδυσή της (στις σελίδες 176 και 177) αναφέρεται ρητά σε ενίσχυση της τοπικής αγοράς εργασίας αλλά και των εκ των τουριστών όφελος, αφού σίγουρα θα… συρρεύσουν για να περιεργαστούν τις ανεμογεννήτριες και να… παίξουν με τα πτερύγια και τα σκοτωμένα αρπακτικά».