Βροντερό “όχι” στις ανεμογεννήτριες και στην “υποδούλωση και καταστροφή” που εκτιμά πως θα φέρουν στη Μάνη φωνάζει με αφορμή τη σημερινή ιστορική επέτειο η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης (ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ).
Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της Κίνησης, η περιοχή απειλείται από την εγκατάσταση ενός “δάσους” ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος της κορυφογραμμής της μανιάτικης χερσονήσου, “που θα αλλοιώσουν πλήρως το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της”.
“Με την έκδοση αδειοδοτήσεων από το ΥΠΕΚΑ και τη ΡAE για εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου και γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων”, συνεχίζει η ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ, “επί της ουσίας μιλάμε για 95 εργοστάσια ακριβώς επάνω από το κεφάλι μας, με εκ του νόμου δυνατότητα να φτάσουν τα 217. Από τα 95 αυτά εργοστάσια, τα 44 βρίσκονται ένα βήμα από την οριστική εγκατάστασή τους”.
Όπως ενημερώνει, οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για εγκατάσταση δύο “αιολικών πάρκων” εκδόθηκαν το Μάρτιο του 2012. Άμεση ήταν η αντίδραση των τοπικών συλλόγων και φορέων, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Μάιο. Η αίτηση ακυρώσεως συντάχθηκε και προωθείται από ομάδα μανιατών δικηγόρων, εν ονόματι είκοσι ενός εξωραϊστικών και τριών τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων της Μάνης, τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων εθνικής εμβέλειας, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση Απανταχού Μανιατών, η Παλλακωνική Ομοσπονδία, η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, καθώς και 1.150 ιδιωτών, πολλοί με ιδιοκτησίες στα βουνά της Μάνης. Επίσης το τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη, ενώ ανάλογη τοποθέτηση έχει κάνει και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Η Κίνηση τονίζει πως “η καταστροφική αυτή παρέμβαση είναι ήδη ορατή”, καταγγέλλοντας “κατακρεούργηση των βουνοπλαγιών” και “παράνομη διάνοιξη ψευδεπίγραφων «δασικών» και «αγροτικών» δρόμων, που όλως… τυχαίως οδηγούν στα υπό αδειοδότηση «αιολικά πάρκα»”.
Μάλιστα προειδοποιεί πως τυχόν υλοποίηση των σχεδίων εγκατάστασης θα σημάνει για τη Μάνη αλλοίωση του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος, “βιασμό” της αρχιτεκτονικής του μανιάτικου τοπίου, καταστροφή του οικοσυστήματος με την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών, μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και της κτηνοτροφίας λόγω περιορισμού των βοσκοτόπων, απώλεια του χαρακτηρισμού ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας (Natura) της ΕΕ και καταστροφή της πλούσιας ορνιθοπανίδας και χλωρίδας, κινδύνους για την υγεία από κραδασμούς και υπόκωφους θορύβους (σύνδρομο των ανεμογεννητριών) μεταφερόμενων με τον άνεμο, εκπομπή επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα και παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων περιμετρικά των αγωγών και των ανεμογεννητριών και ενδεχόμενη ρύπανση του εδάφους, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των μανιατών (σπίτια, επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.) και τέλος “αρπαγή της περιουσίας των μανιατών στους χώρους εγκατάστασης ανεμογεννητριών διά της μεθόδου της κηρύξεως των περιοχών ως «δασικών» εκτάσεων, όπως το Μακρυλάκωμα και ο Προφήτης Ηλίας”.
Η ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ εκτιμά πως η ολοκλήρωση των παραπάνω σχεδίων θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης, στην εκδίωξη των ανθρώπων της και στη μετατροπή της σε μια ερημοποιημένη βιομηχανική περιοχή. Προβάλλει δε τη βεβαιότητα πως “αυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη. Άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Ομως, ακόμα κι αν υπήρχαν, δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, η οποία δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε”.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Κίνηση δηλώνει πως είναι χρέος τιμής απέναντι στις επόμενες γενιές, αλλά και στους μανιάτες αγωνιστές του 1821, τα βουνά να παραμείνουν ελεύθερα από ανεμογεννήτριες, που θα λειτουργούσαν ως “Δούρειος Ίππος για την άλωση της Μάνης”.