Η συνδεδεμένη ενίσχυση 2017 για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι οποίες θα ισχύσουν από το 2017.
Βάσει του σχετικού πίνακα, οι ενισχύσεις για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση θα ανέλθουν σε 7.603.500 ευρώ. Για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων (ρύζι, βιομηχανική ντομάτα, όσπρια, σταφίδα, μήλα, αιγοπρόβειο, βόειο κλπ) το σχετικό ποσό φθάνει τα 186.561.148 ευρώ.

«Με την πρότασή μας ορθολογικοποιούμε τις κατανομές των συνδεδεμένων ενισχύσεων στοχεύοντας στην καλύτερη απορροφητικότητα, και, παράλληλα, υπηρετώντας τις στρατηγικές μας επιλογές, αυξάνουμε το συνολικό ποσό κατά 40 εκατ. ευρώ» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας πως «δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία. Ενισχύουμε το ζωικό κεφάλαιο, στα μεν αιγοπρόβατα από 5 και 7 ευρώ ανεβαίνουμε στα 11 ευρώ/ζώο, δηλαδή διπλασιάζουμε την ενίσχυση, στα δε βοοειδή ανεβαίνουμε στα 149 ευρώ/ζώο, δηλαδή αυξάνουμε την ενίσχυση κατά 50%. Επιπλέον αυξάνουμε το διαθέσιμο ποσό για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, που είναι ως γνωστόν άμεσα σχετιζόμενες με την κτηνοτροφία, από 7 εκατ. σε 33 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός υπογραμμίζει πάντως πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους αγρότες που θα επωφεληθούν των συνδεδεμένων ενισχύσεων ότι για να πετύχει το μέτρο πρέπει να συνοδευθεί με την εξυγίανση της διακίνησης των προϊόντων που αφορά, που σημαίνει απλά ότι όσοι δεν θα έχουν παραστατικά όχι μόνο δεν θα επωφεληθούν, αλλά και εξαιτίας τους θα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα».