Περιφερειακό Συμβούλιο: Οι τοποθετήσεις Τατούλη για τα απορρίμματα

Tatoulis

Tatoulis

«Το σύνολο των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει αποκατασταθεί μέσα στο 2015» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «η αποκατάστασή τους δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Όπως ανακοίνωσε, οι πρώτοι 77 ΧΑΔΑ θα δημοπρατηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τρεις. Απαντώντας σε επικρίσεις για καθυστερήσεις, αναφέρθηκε σε δήμους οι οποίοι συνέχισαν τη λειτουργία κλειστών ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να αλλάζει το φυσικό αντικείμενο της μελέτης που έπρεπε να δημοπρατηθεί.

Αναφερόμενος εξάλλου στα πρόστιμα που επίκεινται για τους ΧΑΔΑ, ο κ. Τατούλης ήταν ιδιαίτερα οξύς προς την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «πρωταγωνιστικό της ρόλο στο παζλ όσων αδιαφορούσαν ή δημιουργούσαν σύγχυση προκειμένου να μη γίνει τίποτα, γιατί τσαλαβουτούσαν από εδώ και από εκεί, χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο ή καμία άποψη, παραπλανώντας τις δημοτικές αρχές ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα πρόστιμα». Σημείωσε ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης η περιφερειακή αρχή πραγματοποίησε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις δημοτικές αρχές, ώστε να υλοποιήσουν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) του 2010, που είχαν υπογράψει, και να ανασχεθούν τα πρόστιμα.

Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, «ολοκληρώθηκε με την επιτυχή έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων», για να συμπληρώσει πως «το σχέδιό μας το ενέκριναν δύο φορές οι πολίτες και αυτό εφαρμόζουμε».

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι δεν γίνεται επιλεκτική επιβολή τους, καθώς «κανένα πρόστιμο δεν έχει παραμείνει στο συρτάρι μας και αυτή είναι η μόνη δυνατή συνθήκη συμμόρφωσης στα συμφωνηθέντα».

«Την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το άρθρο 17 του πρόσφατου νόμου δεν μπορεί να ανατρέψει το Ν. 4042» δήλωσε τέλος ο κ. Τατούλης και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη έτοιμο τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ.